Koncertom u podne obilježeno prijateljstvo dviju škola u OŠ Popovac

Učenici Osnovne škole Popovac i Glazbene škole Franje Kuhača Osijek treću godinu zaredom surađuju u eTwinningovim projektima. Nakon virtualne suradnje, napokon su se upoznali uživo u Popovcu 23. studenoga 2022. na manifestaciji Koncert u podne.

foto: screenshot

Riječ je o projektu čiji su ciljevi razvijanje ljubavi prema glazbi i skupnom muziciranju, razvijanje glazbenog ukusa, osjećaja za lijepo u glazbi te vještine slušanja i zapažanja.

Gosti baranjske škole bili su Kuhačevci sa svojim glazbenim instrumentima: Roko Erhardt (fagot), Ana Kopunović Legetin (klavir), Emanuela Kopunović Legetin (flauta) i Greta Voldin (saksofon).

Za učenike i djelatnike u Popovcu, pod mentorstvom profesorice Tomislave Karačić Šoljić, izveli su sljedeća glazbena djela: P. M. Dubois: Dix Figures a Dancer, J. B. de Boismortier: Sonata za fagot i klavir, br. 5, I st; Allemande – Allegro Moderato, A. De Groef: Kineski štapići, Mongolska stepa, Ruska željeznica, Austrijski valcer – iz zbirke Colorful Flute Pieces. Snimku koncerta pogledajte u nastavku.

Velikim pljeskom učenici razredne i predmetne nastave nagradili su svoje goste. Drugi dio zajedničkog druženja bio je rezerviran za radionicu u trajanju od 90 minuta. Učenici razredne nastave iz matične škole u Popovcu i područnih škola u Branjini i Kneževu uživali su u raznim igrama i zvucima puhačkih instrumenata. Kuhačevci su im na zanimljiv i kreativan način pokazali koliko je važno ovladati tehnikama disanja kroz različite vježbe puhanja, a mali Baranjci su strpljivo čekali u redu kako bi sve igre isprobali i okušali se prvi put u svom životu u sviranju puhačkih instrumenata. Najzabavniji dio uz puno smijeha svakako je bio ples učenika popraćen pokretima uz predivne zvuke instrumenata.

S učenicima Osnovne škole Popovac učiteljica glazbene kulture Suzana Vencl tijekom nastavne godine nastavit će različitim projektnim aktivnostima razvijati glazbene, scenske, slušne i komunikacijske sposobnosti. Uspješna suradnja s Osječanima na obostrano zadovoljstvo se nastavlja. Dogovorili su se da Baranjci posjete njihovu školu u osječkoj Tvrđi. Naime, profesorica Karačić Šoljić i učiteljica Vencl dobile su zeleno svjetlo ravnateljice Jadranke Sabljak da se sljedeći susret obogati novim koncertom i radionicom. Plan je da profesorica violine Josipa Erhardt sa svojim učenicima približi i gudaće instrumente učenicima (violinu, violu i violončelo) kako bi učenici bolje doživjeli svo umijeće i koordinaciju koja je potrebna da bi skladbe zvučale bajkovito.

Već sad svi učenici s nestrpljenjem odbrojavaju dane do sljedećeg koncerta.

Koncerte možete pogledati ovdje i ovdje.