Korak bliže obnovi dvorca Eugena Savojskog u Bilju

Danas je u Bilju održana završna konferencija projekta obnove Dvorca Eugena Savojskog za koji je u tijeku izrada projektne dokumentacije u vrijednosti preko 2,2 milijuna kuna. Projektna dokumentacija je sufinancirana iz EU fondova.

Interpretacijsku studiju prostora Dvorca izradile su Jasna Horvat i Josipa Mijoč te su okupljenima predstavile njezina najvažnija rješenja. Cilj interpretacijske studije opisati je namjenu prostora u Dvorcu sukladnu potrebama suvremenih posjetitelja s jasno naznačenim smjernicama za brendiranja Dvorca.

Idejna rješenja Horvat i Mijoč ponudile su za 49 jedinica u Dvorcu razradivši ih po njihovoj budućoj namjeni (izložbenoj, komunikacijskoj, smještajnoj ili uredskoj). Misija projekta je Dvorac brendirati jednim od ukupno pet privatnih posjeda Eugena Savojskog te jezgrom povijesnog Atraktora – niza koji je brojio 12 utvrđenih gradova.

Kao meka suvremenih, kulturnih turista obnovljeni Dvorac u Bilju kojemu je studijom dodijeljen naziv Ars Eugenium, predstavljao bi i gospodarsku poveznicu lokalne zajednice, obrta i obiteljskih gospodarstva u Baranji i Osječko-baranjskoj županiji.

Još 2017. godine riješeni su imovinsko-pravni odnosi te dvorcem sada upravlja Općina Bilje i Osječko-baranjska županija dok perivojem još uvijek Hrvatske šume.

,,Mi smo na samom početku našeg prvog mandata rekli da će nam prioritet biti obnova baštine što je i ovaj dvorac. U ovom trenutku se obnavlja dvorac u Našicama, a dvorac u Tikvešu je završen. Obnova ovog dvorca je prvenstveno turistički i povijesno bitno za Slavoniju”, rekao je na završnoj konferenciji župan Ivan Anušić.

Za obnovu tražit će se sredstava iz Europskih fondova i drugih izvora jer se radi o ukupnom iznosu preko 100 milijuna kuna.

,,Ovo je najvrjedniji projekt na prostoru Općine Bilje pojedinačne vrijednosti preko 100 milijuna kuna. Dvorac će u dijelu biti muzejski i bit će perjanica turizma u Osječko-baranjskoj županiji, razgovaramo s Beljem i Muzejem Slavonije oko eksponata jer to je neodvojivo. Pokušavamo mu vratiti dušu kroz sadržaj i priču koja nas može vratiti u prošlost”, rekao je načelnik Općine Bilje Željko Cickaj.

Načelnik Cickaj je još ranije za Baranju info rekao kako će se raditi na parkiralištu u neposrednoj blizini dvorca te da slijedi izrađivanje projekta i uređenje perivoja dvorca kojim sad upravljaju Hrvatske šume.