Koronakriza nije utjecala na projekte u Općini Kneževi Vinogradi

Na području Općine Kneževi Vinogradi koronakriza je dočekana u punom jeku radova i projekata, no to nije omelo dovršavanje i nastavak provedbi. Iako je u cijelome svijetu život stao u ovoj maloj, ali važnoj, baranjskoj općini nastavilo se ulagati u boljitak života mještana. O svim projektima razgovarali smo s načelnikom Općine Vedranom Kramarićem.

Jedan od važniji projekata trenutno za Općinu je u Kotlini. U tijeku je druga faza rekonstrukcije županijske ceste odnosno glavne ceste u Kotlini. Radi se o rekonstrukciji ceste, nogostupa, prilaznih mostova i još niza komunalnih radova, ali u istom projektu uvrštena je i plinifikacija naselja. Kotlina je jedino naselje o općini kojemu do sada nije napravljena plinifikacija. Od načelnika Kramarića saznajemo kako je ovaj projekt trebao biti podijeljen u dva jer su to dvije nepovezane strane, županijske ceste i HEP plin, no uspješno je izlobirano spajanje u jedan projekt obzirom na apsurd koji bi se dogodio kada bi se nakon obnove ceste moralo ponovno razbijati zbog plinifikacije, naglasio je načelnik Kramarić. Očekivan završetak projekta je za mjesec dana, a projekt je vrijedan gotovo 11 milijuna kuna.

U Karancu se također provodi važan projekt, a to je uvođenje sustava javne odvodnje, odnosno kanalizacije. Projekt je vrijedan 16 milijuna kuna, a trenutno je u tijeku prva faza u vrijednosti 6,5 milijuna kuna. Nakon završetka prve faze, koja se očekuje do 30. lipnja sustav će biti u funkciji jer se radi o spajanju na već postojeći sustav u Kneževim Vinogradima. Troškove priključaka zainteresiranim mještanima plaća Općina, a radi se o 1,2 milijuna kuna. Načelnik Kramarić objašnjava kako je financiranje priključaka jedino logično te da je upravo zbog toga priključeno preko 90% kućanstava. Završetak radova očekuje se kroz 12 do 18 mjeseci.

Također se ulaže i u poslovno-poduzetničku zonu u kojoj su trenutno četiri poslovna subjekta s više od 150 zaposlenih. U suradnji s Ministarstvom gospodarstva ulaže se u to područje izgradnjom prometnice, tzv. ”Krak F”, u vrijednosti 6 milijuna kuna. Završena je javna nabava po pitanju tog projekta, a završetak projekta se očekuje iduće godine. Ova cesta služiti će i kao obilaznica naselja Kneževi Vinogradi.

Projekti gotovi – konzumenti se čekaju

Iako su svi projekti tekli i teku u planiranom vremenu unatoč koronakrizi, konzumenti tih projekata morati će pričekati još neko vrijeme. Nakon obnove Dječjeg vrtića ”Zeko” i nadogradnje prostora za jasličku skupinu, djeca u vrtić još nisu uselila iako je planirano otvorenje bilo za 1. travnja. Načelnik Kramarić kaže kako će vrtić proraditi kada i ostali te kada situacija bude dopuštala.

Odgođeno je i useljenje Puštaraša u nove stanove. Izgrađena stambena zgrada s 21 stanom u Kneževim Vinogradima namijenjena je prvenstveno stanovnicima pustara Sokolovac i Jasenovac te socijalno najugroženijim obiteljima. Useljenje se očekuje uskoro.

O utjecaju na turizam i proračun načelnik Kramarić je rekao kako će se još vidjeti utjecaj korone na poslovanje Općine i održivost razvoja, ali da za sada nema rezova te da sve ide prema planu.