Kraj kupnji u BiH, građani Hrvatske mogu prenijeti samo do 300 kn robe preko granice

Pravilnik o oslobođenju od poreza na dodanu vrijednost i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja, koji je usvojen u susjednoj Hrvatskoj i koji je na snagu stupio s početkom ove godine, nemalo je iznenadio putnike iz Bosne i Hercegovine koji su u osobnoj prtljazi, po navici, ponijeli 10 kutija cigareta, piše Večernji list BiH

Naime, u Hrvatsku, prema novom pravilniku, mogli su bez plaćanja davanja unijeti samo dvije kutije, odnosno 40 cigareta. No, ovo nije jedina novina ovog pravilnika. On je, naime, najviše pogodio građane navikle na prekogranični šoping.

Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara zračne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone’, ističe se u pravilniku. I ta je definicija važna za istaknuti. Pogotovo za osobe koje su redovito prelazile granice kako bi u susjednim državama
obavljali kupnju robe u većoj vrijednosti, ali opet po jeftinijim cijenama i uz oslobođenje PDV-a i trošarine.

Dosad su, dakle, mogli prenijeti robu u vrijednosti do 2200 kuna (300 eura) i na to dobiti povrat PDV-a. Od 1. siječnja, ukoliko carinici utvrde vrijednost veću od 300 kuna (po osobi i u jednom danu), na nju će morati platiti trošarinu. 

Ovo će svakako biti značajan udarac za one koji žive u pograničnom području i koji su redovito u kupnju dolazili s ove strane granice.