Kućni budžet će vam biti zahvalan: 5 najboljih načina za uštedjeti novac u vrijeme divljanja cijena

foto: Pixabay

U vrijeme kada cijene divljaju, za razliku od plaća, neke do sada svakodnevne stavke kućnog budžeta lako mogu postati pravi luksuz ako ne stanemo na loptu na vrijeme. Kako što racionalnije trošiti, a istovremeno da se to što manje primijeti na vašem načinu života, savjetuje nas financijski stručnjak, piše Mamin kutak.

Gotovo svaka osoba na ovom svijetu u jednom periodu svog života počinje učiti o štednji i pokušava pronaći idealne načine kako sačuvati budžet, bez da sebi i svojoj obitelji uskraćuje stvari koje ih vesele. Nije uvijek lako, no načini ipak postoje! Nažalost, ne postoji magični trik za nastaviti trošiti jednaku količinu novca i istovremeno uštedjeti, no postoje metode kojima ćete najmanje osjetiti da ste se nečega odrekli u korist štednje. 

Odredite ciljeve i prioritete

Za što štedite, koliko novca želite uštedjeti i čega ste se nauštrb toga spremni odreći, sve su to pitanja koje si za početak morate postaviti. Čak i ako nemate neki konkretan iznos koji želite uštedjeti, dogovorite sami sa sobom i ukućanima neki određeni iznos. Tek kada imate pred sobom neku brojku, mnogo lakše ćete se fokusirati na štednju i biti više motivirani. 

Odredite “crni fond”

Pokušajte uvijek i bez iznimke imati ušteđenu određenu svotu novca koja će vam pomoći preživjeti neočekivane kvarove u kući, prebroditi gubitak posla ili bolest. Za početak neka to bude svota dovoljna da možete živjeti mjesec dana ako nešto krene po krivu. Čim budete u mogućnosti, pokušajte taj iznos povećati na svotu novca dovoljnu za život vaše obitelji 3 mjeseca. 

Obiteljski proračun

Prije nego se prihvatite štednje, važno je napraviti obiteljski proračun, jer jednaku važnost imaju i prihodi i rashodi. Stavite na papir koliko novca svaki mjesec stiže na vaše račune, a koliko novca dolazi na kredite, dugovanja, troškove režija i hrane i ostalih neodgodivih obaveza. Već samo prikazivanje svih ovih stavki na papiru mnogo će vam pomoći u štednji jer ćete mnogo bolje razumjeti koliko novca na šta odlazi i gdje je uopće moguće uštedjeti. 

Riješite se dugovanja

U vrijeme kada je prava umjetnost kupiti automobil, stan ili kuću bez zaduživanja, većini će primarni cilj biti otplatiti dugove i kredite. Život bez dugova sjajan je, osjećate se slobodnije i sretnije, stoga svakako vrijedi stegnuti novčanik. Dug nije samo iznos novca koji ste “posudili” , to je i cijena te posudbe u vidu kamata, pa što duže otplaćujete to će i iznosi kamata biti opsežniji. 

Smanjite korištenje kreditnih kartica

Kreditne kartice uvelike olakšavaju život, no mogu i stvoriti ozbiljne financijske probleme. Cilj neka bude doći u fazu trošenja isključivo novca koji ste ovaj mjesec zaradili, a to ćete moći tek kada otplatite sve dugove. 

Koji trikovima i čarolijama se vi služite kako biste uspjeli uštedjeti nešto novca?