Lažne vijesti: EK traži od internetskih platformi da nastave s izvješćima

foto: pixabay

Europska komisija je u četvrtak zatražila od internetskih platformi da i u sljedećih šest mjeseci nastave s izradom mjesečnih izvješća o borbi protiv lažnih vijesti, posebice onih koji se tiču covida-19.

“Pandemija je postala plodno tlo za lažne tvrdnje i teorije urote, a platforme su veliki širitelji takvog tipa poruka. Moramo nastaviti suradnju na poboljšanju naše borbe protiv dezinformacija i treba nam više transparentnosti i veći napori internetskih platformi”, izjavila je potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Od platformi se traži da dostavljaju više informacija o načinima širenja lažnih vijesti tijekom koronakrize.

Google, Facebook, Twitter, Microsoft kojima se kasnije pridružio TikTok, potpisali su s Europskom unijom kodeks dobre prakse kako bi se borili protiv dezinformacija na njihovim platformama. Svojim potpisima oni su se obvezali da će podnositi mjesečna izvješća o svojim naporima na početno razdoblje od pola godine. Sada je to produljeno za još šest mjeseci.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton kaže da je pandemija dodatno pojačala društvenu ulogu internetskih platformi te da i njihova odgovornost mora biti veća.

“Potrebno je poduzeti značajne korake kako bi se spriječilo da dezinformacije ometaju zajedničke napore svih zemalja EU-a u vezi s cijepljenjem. Platforme moraju postati transparentnije i osigurati učinkovitost mjera koje poduzimaju”, rekao je Breton.