Legendarni Miroslav Ćiro Blažević slavi 84. rođendan

Miroslav Ćiro Blažević rođen je 10. veljače 1935. godine u Travniku, u Bosni i Hercegovini. Nogometni je stručnjak i bivši izbornik Švicarske, Hrvatske, Irana te Bosne i Hercegovine. Trenersku karijeru je započeo vrlo rano, i to u Švicarskoj. 1979. godine se vratio u Hrvatsku; najprije na čelo HNK Rijeke, a zatim Dinama. Nakon Dinama izredalo se nekoliko klubova, a 1994. Blažević se prihvatio vodstva hrvatske nogometne reprezentacije.

Pod njegovim je vodstvom reprezentacija igrala svoje prve kvalifikacije za Prvenstvo Europe, osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Italije, i izravno se kvalificirala na Euro 96 u Engleskoj. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. reprezentacija je osvojila treće mjesto, a Ćiro je proglašen najboljim trenerom Svjetskog prvenstva. Na mjestu izbornika ostao je do 2000. godine. Nakon što se reprezentacija nije uspjela plasirati na Euro 2000, bio je prisiljen dati ostavku.

Godinu dana vodio je reprezentaciju Irana, nakratko se zadržao u NK Osijeku, a zatim ponovno vodio Dinamo. 2005. kratko je trenirao splitski Hajduk, ali nije ispunio očekivanja pa se vratio u Švicarsku, gdje je dočekan s oduševljenjem. Reprezentaciju Bosne i Hercegovine vodio je 2008. do 2009., a reprezentaciju Kine od 2010. do 2011.

Miroslav Blažević jedini je u povijesti tri puta dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.