Liječnici odbijaju raditi brze antigenske testove u svojim ambulantama

Hrvatska, prema jučerašnjim brojkama, ima gotovo 10 tisuća novozaraženih od koronavirusa, što je najviše od početka pandemije otprije gotovo dvije godine! Udio pozitivnih među testiranima je 46,5 posto, dakle, gotovo svaki drugi testirani uzorak pozitivan je na virus. U bolnicama se liječe 1822 pacijenta, na respiratoru 220. Preminulo je 27 osoba. -javlja HRT.

Po novom, uz PCR test kao dokaz bolesti priznaje se i brzi antigenski test. Moći će se napraviti u oko tisuću ordinacija primarne zdravstvene zaštite – kod liječnika obiteljske medicine, ginekologa, pedijatara. Zavodima za javno zdravstvo podijeljeno je 560 tisuća testova i dnevno će se na taj način moći testirati od 20 do 30 tisuća građana. Odluci se usprotivila Koordinacija obiteljske medicine. Tvrde da rade punim kapacitetom već dvije godine te da za masovno testiranje nemaju – ni vremena ni prostornih uvjeta.

– Ne provodimo mjere, nitko ih ne kontrolira, nemamo snage donijeti strože odluke i sada bi se sve to trebalo prelomiti preko leđa obiteljskih liječnika, komentirala je Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a.

– Radi se jedna zbrka na način da se prvo objavi javno da će se nešto raditi i onda smo mi liječnici u obiteljskoj u problemima jer niti smo za to spremni, niti smo dobili upute niti možemo uopće obaviti taj posao, dodaje Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, kaže kako je to sve napravljeno kako bi se smanjio pritisak na PCR testove. Svaki napravljeni brzi antigenski test bi im, kaže, pomogao, da se rastereti punkt za PCR.