Lokalni izbori: Kandidatima u prosjeku 45 godina, liste bez žena

Kandidati na lokalnim izborima, a njih je gotovo 39 tisuća, prosječno su stari 45 godina, više je muškaraca, nego žena, pokazuje statistika Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

 Najmlađa kandidatkinja i kandidat stekli su punoljetnost, a time i pravo da biraju i da budu birani,  prije nešto više od mjesec dana, a zanimljivo je da su rođeni istog datuma, 29. ožujka 2003.

Iza najmlađe kandidatkinje stoji koalicija četiri stranke na čelu sa HSS Stjepan Radić, a najmlađi kandidat je pravaš (HSP).

 Najstariju kandidatkinju (91) ima Zagorska stranka za Zagreb, a godinu dana od nje stariji je najstariji kandidat s Kandidacijske liste grupe birača Dražen Vranić.

 DIP-ovi pozivi predlagateljima da kod sastavljanja kandidacijskih listi  vode računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, odnosno da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto, nisu u potpunosti urodili plodom.

Liste bez žena

 Brojne su liste na kojima je znatno više muškaraca, nego žena, a na nekolicini njih su isključivo i samo muškarci. Slučaj je to sa HDZ-ovim listama za općinska vijeća Kravarskog, Orla, Pokupskog, Voćina, Gradine, DP-ovom listom za općinsko vijeće Žakanja, ali i nezavisnim listama Nikole Miletića, Ivana Škare i Stipe Radana za općinska vijeća Ražanca, Škabrnje, Hrvaca.

 Na nadležnim izbornim povjerenstvima sada je da obavijeste DORH i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova.

Unatoč navedenom, te su liste pravovaljane, dakle ostaju u izbornoj utakmici, no stranke i birači koji su ih predložili mogu za svaku listu biti kažnjeni sa po 20 tisuća kuna.