Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó u Virovitici se susreo i sa mađarskim poduzetnicima iz Hrvatske

Srednjoeuropska regija postala je motor europskog rasta- rekao je ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske u Virovitici prilikom otvaranja elektrane na biomasu AMS koja se nalazi u hrvatsko-mađarskom vlasništvu.

Péter Szijjártó je elektranu na biomasu u Virovitičko-podravskoj županiji nazvao najvećim tržišnim ulaganjem u posljednjih dvadeset i pet godina. Investiciju je  financirala najveća banka Mađarske uz sudjelovanje jednog od najvećih tamošnjih holdinga.

 -Ovo nije prva investicija Arago grupe, niti je ovo posljednje njeno ulaganje u Hrvatskoj– rekao je ministar.

“Danas predajemo elektranu izgrađenu hrvatsko-mađarskom suradnjom, koja će strujom opskrbiti pet tisuća obitelji i proizvoditi energiju na potpuno ekološki način s izuzetnom učinkovitošću- dodao je ministar.

Péter Szijjártó rekao je kako ovo ulaganje, od 5,7 milijardi forinti (cca 130 milijuna kuna) , jasno kombinira aspekte konkurentnosti i očuvanja okoliša.

Ovo nije jedini uspjeh suradnje Mađarske i Hrvatske – rekao je ministar, dodavši kako je mađarska vlada u okviru programa gopodarskog razvoja u Baranju i djelove  Slavonije uložila ukupno 1,8 milijardi forinti (cca 41 milijun kuna) za razvoj 527 malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj, što je rezultiralo ukupnim ulaganjem vrijednim 2,7 milijardi forinti (cca 61 miljuna kuna).

 “Ova ulaganja jačaju mađarsku zajednicu kao i hrvatsko gospodarstvo”- rekao je.

Hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat u svom govoru zahvalio je Mađarskoj za zalaganje za Hrvatsku u vrijeme kada se nalazila u najtežoj situaciji.

“Gospodarstvo je prioritet vlade i danas vrijedi ulagati u Hrvatsku”– zaključio je.

Upoznao se s mađarskim poduzetnicima iz Hrvatske

Ministra je dočekao Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH-a, Dok su sastanku uz mađarske poduzetnike iz Hrvatske nazočili Sanela Proser Horvatin, tajnica DZMH-a i Hajnalka Paliž-Toth, predsjednica Zaklade Economica Hungarica. Ministar je poduzetnicima obećao daljnju podršku.

Gospodarski razvoj i ostanak na našim ognjištima usko su povezani. Ta područja od velikog su značaja za DZMH. Izvršni predsjednik DZMH-a Oliver Matijević, je izvjestio ministra Pétera Szijjárta  o trenutnoj situaciji u mađarskoj zajednici te nakon toga otvorio raspravu sa ostalim sudionicima sastanka.

 – Nama, kao i cijelom mađarskom narodu u interesu je zadržati mađarsku mladež u svojoj domovini. Stoga u budućnosti želimo izgraditi konkretni plan koji će pored obrazovanja na mađarskom jeziku pomoći mladim ljudima na tržištu rada. Ministar nas je obećao podržavati i po tom pitanju, jer opstanak naše zajednice predstavlja mađarski naciomnalni interes -, rekao je Oliver Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

Tijekom sastanka, Hajnalka Paliž-Toth, predsjednica Zaklade Economica Hungarica, izvjesila je  o natječajima koje je zaklada provodila, te o podršci koju dobivaju poljoprivrednici. Spomenula je kako zaklada planira organizirati forume za mađarske poduzetnike u Hrvatskoj, što bi im pomoglo da uspiju na tržištu u budućnosti.