Matematički kongres u Osijeku okupio 200 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva

U organizaciji Fakulteta primijenjene matematike i informatike Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku se od 2. do 5. srpnja 2024. godine održava međunarodni znanstveni skup 8. Hrvatski matematički kongres. Središnji je to matematički događaj u Hrvatskoj koji se organizira svake četiri godine i okuplja stručnjake iz Hrvatske i inozemstva koji se bave teorijskom i primijenjenom matematikom, a ove godine okupilo se oko 200 sudionika iz 17 zemalja, dakako najviše je hrvatskih matematičara.

Svečano otvorenje bilo je danas (2. srpnja) u dvorani Ekonomskog fakulteta u Osijeku, a uz sudionike i organizatore tomu je nazočio i Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije.

– Čestitam Fakultetu primijenjene matematike i informatike na organizaciji ovog Kongresa koji se posljednji puta u Osijeku dogodio prije 16 godina. Za nas matematičare ovo je prilika za istaknuti sve što se radilo u prethodnom razdoblju, ali isto tako istaknuti i značajan doprinos matematike u teorijskoj i primijenjenoj matematici. Čestitam i svim kolegama koji uporno i ustrajno rade na privlačenju novih studenata i svih koji ovo zanimanje odabiru kao svoj budući poziv te želim puno uspjeha svima na konferenciji – kazao je Miletić.

Dekan Fakulteta primijenjene matematike i informatike prof. dr. sc. Kristian Sabo naglasio je kako je glavni cilj Kongresa predstavljanje aktivnosti matematičke zajednice u znanstvenom smislu, a isto tako organizacija panel diskusija na teme koje su od interesa za matematičku zajednicu. Dosadašnja iskustva pokazuju da je Hrvatski matematički kongres izvrsna platforma za razmjenu ideja, uspostavljanje suradnje i međusobno povezivanje hrvatskih matematičara s kolegama iz Hrvatske i stručnjacima iz inozemstva. Znanstveni program uključuje sedam plenarnih i 15 pozvanih predavanja međunarodno istaknutih hrvatskih znanstvenika, predavanje dobitnika nagrade „Ante Mimica“ Hrvatskog matematičkog društva te predavanja u sekcijama i poster prezentacije.

Dekan Sabo smatra da će Kongres u Osijeku značajno doprinijeti povezivanju hrvatske matematičke zajednice te učvrstiti poziciju Fakulteta primijenjene matematike i informatike Sveučilišta u Osijeku kao važnog centra za razvoj znanosti i obrazovanja u polju matematike u Republici Hrvatskoj, potaknuti razmjenu ideja i doprinijeti široj i transparentnijoj primjeni matematike u različitim primijenjenim problemima te pomoći mladim istraživačima u izgradnji mreže suradnika, što je ključno za budući razvoj njihovih karijera.