Maturantima iz Belog Manastira prikazani „šok filmovi“

foto: Osječko-baranjska policija

U petak 28. ožujka, policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, sukladno preventivnom projektu „Sigurnost u cestovnom prometu“, maturantima Druge srednje škole Beli Manastir održao je edukativna predavanja i prikazivao šok filmove o mogućim posljedicama prometnih nesreća.

Oko 60 učenika, maturanata, upozoreno je da su brzina, alkohol, upotreba mobitela te nevezivanje pojasom najčešći uzroci stradanja u prometu. Uz sve to, za vozače motora i bicikliste, posebno je važna upotreba kacige, a smirena i oprezna vožnja te kultura u prometovanju jamči sigurnosti u prometu.

Svrha projekta je da se edukativnim predavanjima i prikazom tzv. „šok filmova o posljedicama prometnih nesreća“ maturantima, kao svakodnevnim sudionicima u prometu, a posebice kao sadašnjim i budućim mladim vozačima, doprinese njihovom sigurnom ponašanju kao sudionicima u prometu. Svrha je i ukazati na slijedeće čimbenike koji su povezani s agresivnom vožnjom:
– nedostatak odgovornog ponašanja u prometu,
– nepoštivanje ili ignoriranje propisa koji uređuju odvijanje prometa,
– agresivno ponašanje drugih vozača.

Cilj je projekta utjecati na smanjenje broja stradalih u prometu, doprinos senzibiliziranju javnosti za probleme stradavanja svih sudionika u prometu, održavanim edukativnim predavanjima povećanje sigurnost mladih u prometu te uspostavljanje prijateljskih i partnerskih odnos između maturanata i policijskih službenika. Također se očekuje da će maturanti, kao budući mladi vozači, biti svjesni da za svoje postupke u prometu moraju snositi odgovornost koji mogu biti počinjeni zbog nedostatka pozornosti ili koncentracije, ignoriranja opasnosti i rizika, otežanih uvjeta vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola, droge ili neispravnog vozila, a da za posljedicu mogu imati svoje stradavanje ili stradavanja drugih u prometu.