Međunarodna gostovanja kazališta Beli Manastir u hrvatskim zajednicama i udrugama

Gradsko kazalište Beli Manastir vratilo se s gostovanja iz programa međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Krajem lipnja ove godine gostovali su u hrvatskim zajednicama i školama u Njemačkoj i Francuskoj s predstavama za djecu i kazališnim radionicama. Sada su se vratili iz Češke i Slovačke, gdje odlaze već tradicionalno od 2018. godine.

Domaćini su Slovačkoj su im bili kazalište iz Senice, dok su im domaćini u Češkoj bilo je udruženje Lastavica, Prag koje je svojim redovima ima voditelje i članove i iz Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine i iz Srbije. Tijekom boravka u Pragu, kazalište je za 80-ak djece i voditelja iz SOS Dječjih sela (Ladimirevci; Hrvatska, Kraljevo; Srbija, Gračanica, Bosna i Hercegovina i Skoplje; Makedonija) odigralo predstavu „Prometna priča“ (Matija Barić/ Dorotea Laslo), rađenu u suradnji s odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske, u kojoj su sudjelovala i djeca, „dobrovoljci“ iz SOS sela. Druge večeri djeci su pripremili radionicu „Upoznajemo kazalište“.

Radionicu je vodila Daniela T. Herman i Dunja Vlahek, koje je najprije s djecom prošle osnove pojmove kazališta, a potom su djeca kroz dramske igre, odglumila kratki igrokaz te pokazali svoje vještine. Prije Praga, glumci su boravili u Slovačkoj, u gradu Senici, gdje su također održali radionice s tamošnjim kazalištem. U kazalištu nema mjesta pauzi, pa već idućeg tjedna gostuju u Tuzli (BiH) a nakon toga će i Gračanicu u njihovo SOS Dječje selo. Gostovanja su financirana iz programa međunarodne kulturne suradnje Ministarstva kulture i medija RH.