Međunarodni je dan piva

foto: Pixabay/Ilustracija

Međunarodni dan piva obilježava se prvog petka u mjesecu kolovozu, i to od 1997. godine kada je prvi put obilježen u Santa Cruzu u Kaliforniji. Od 2007. do 2012. godine obilježavao se 5. kolovoza, no datum je ipak prebačen na prvi petak u kolovozu.

Pivo se smatra jednim od najstarijih alkoholnih pića u povijesti. Proizvodi se u procesu alkoholnog vrenja iz slada, hmelja, vode i pivskog kvasca. Voda je glavni dio napitka. Slad se dobiva od žitarica, najčešće od ječma i daje pivu sastojke ekstrakta o kojem ovisi punoća okusa i koncentracija osnovnog ekstrakta piva.

Prema raznim istraživanjima, pivo je zdravo jer sadrži vitamine skupine B, kalij, magnezij i sicilij pa umjereno konzumiranje pive može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba. Djeluje i kao diuretik pa konzumacija pive smanjuje šanse za stvaranje bubrežnih kamenaca.

Energetska vrijednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrijednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

Treće najkonzumiranije piće na svijetu

Inače, prvi recept za pivo su prije više od četiri tisuće godina zapisali Sumerani, prvi koji su ga proizvodili bili su Babilonci, a u Egiptu je čak bilo i sredstvo plaćanja za rad. Radi se o trećem najkonzumiranijem piću na svijetu, nakon vode i čaja, piše HRT.

Jedno istraživanje pokazalo je da se najviše piva po stanovniku pije u Češkoj, čak 143 litre godišnje. Slijede Njemačka i Austrija, a Hrvatska se našla na devetom mjestu s 82 litre godišnje po stanovniku. Postoji velik broj raznih vrsti piva, a najviše registriranih vrsta ima Belgija.

Temperatura i okus

Temperatura dosta utječe na okus piva. Što je hladnije, manja je i količina ugljičnog dioksida, samim tim manje je izražen okus i miris piva. Hladnije pivo utječe i na to da receptori okusa i mirisa u ustima i nosu izgube osjetljivost. Temperature na kojima se služe glavne vrste piva su:

  • Pilsneri na 0°C
  • Lageri od 5°C do 9°C
  • Aleovi od 7°C do 11°C
  • Stouti od 8°C do 13°C
  • Stari aelovi na sobnoj temperaturi