Međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“

U organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek od 11. do 14. lipnja 2019. godine u Hotelu Osijek održavaju se 10. Međunarodni kongres „Flour-Bread ’19“ i 12. Hrvatski kongres tehnologa proizvodnje i prerade brašna „Brašno-kruh ’19.“. Program je počeo 11.06, održavanjem radionice na temu „Recite da doniranju hrane“, odnosno izlaganjima i raspravom o Nacionalnoj strategiji sprječavanja nastajanja otpada od hrane te novim alatima u doniranju hrane, kao i o sigurnom rukovanju viškovima hrane, a jučer, 12. lipnja 2019. godine, upriličeno je svečano otvaranju Kongresa čemu je nazočio je i zamjenik župana Goran Ivanović.

– Bez znanosti nema unaprjeđenja poljoprivrede, kao ni bilo koje druge djelatnosti, a Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera je generator znanosti koju želimo implementirati u područja poput tema ovog kongresa. Osječko-baranjska županija stoga daje punu potporu održavanju ovakvih skupova te radu znanstvenika i stručnjaka – rekao je zamjenik župana Ivanović.

Jubilarni, 10. Kongres okupio je znanstvenike i stručnjake iz različitih dijelova svijeta, a glavni mu je cilj predstavljanje najnovijih dostignuća u znanosti i tehnologiji žitarica. Uz Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, u njegovoj organizaciji sudjeluju Centar za sigurnost hrane, Međunarodna udruga ISEKI Food (IFA) i Međunarodna udruga Global Harmonization Initiative (GHI). Program uključuje niz predavanja, prezentacija, stručnih radionica, izložbe procesne i laboratorijske opreme te proizvoda i publikacija o žitaricama.