Meta nakon otpuštanja dijela radnika napušta dio svog novog europskog sjedišta u Dublinu

Meta se u jeku krize koja pogađa kompaniju na podosta razina odlučila odustati od preseljenja u prostorije europskog sjedišta, koje je nedavno završeno u Dublinu. Umjesto toga, ti će prostori na Fibonaccijevom trgu biti dani u podiznajmljivanje.

Riječ je o 34.800 četvornih metara, koje je Meta 2018. uzela u 25-godišnji najam. Vijest je uslijedila nakon prošlomjesečne objave o ukidanju više od 11.000 radnih mjesta, što je prva velika runda otpuštanja u povijesti Mete, Facebookove matične kompanije.

Udarac je to i za Irsku, koja je godinama nudila više nego povlaštene porezne olakšice velikim tehnološkim kompanijama, zbog čega su nastali brojni zakonski problemi te su se uvele nove regulative. Ipak, tisuće i tisuće osoba radilo je u tim kompanijama.

Stvari se sad, nažalost, mijenjaju. Jer, osim Mete, Twitter i Stripe su se također povukli te srezali radna mjesta u Irskoj. Stoga, slaba je utjeha što u Meti tvrde da su “čvrsto predani Irskoj” i da će 2023. preseliti u postojeći dio novog kampusa Ballsbridge početkom iduće godine.

“Razvoj na jugu grada bit će primarna lokacija našeg međunarodnog sjedišta”, poručili su iz Mete.

Nije spomenuto koliko radnih mjesta će pritom ostati sačuvano i jesu li planovi kreirani prije gotovo pet godina i dalje na snazi ili se sve mijenja s obzirom na situaciju u kojoj se kompanija nalazi kroz cijelu 2022., otkako je krenula žestoka tranzicija prema metaverzumu. Što nije naišlo na željene rezultate, uplašilo je investitore i stvorilo jednu iznimno pogubnu lančanu reakciju.

Uz to, samo se potvrdilo koliko su zapravo krhke velike tehnološke kompanije da unatoč kontinuiranom rastu kroz deset, 15 ili više godina, na prvu jaču turbulenciju moraju rezati tisuće radnih mjesta, štedjeti gdje stignu i odricati se brojnih najavljivanih i planiranih projekata…