Microsoft Edge u zadnjih 12 mjeseci narastao 1300 posto i prestigao Mozillin Firefox

Microsoft je prelaskom na chromium za svoj Edge internetski preglednik potpuno pogodio jer broj korisnika povećao se za 1308 posto kroz posljednjih 12 mjeseci i to je bilo dovoljno za premašiti Mozillin Firefox.

Naravno, potrebno je uzeti u obzir da rastom broja Windows 10 korisnika raste i broj korisnika za Edge, baš kao nekad za Internet Explorer u prijašnjim verzijama Windows operativnih sustava. Svejedno, ne treba zanemariti ove sjajne rezultate.

A prema njima vidi se da je u ožujku prošle godine Edge bio na 0,57 posto udjela na tržištu, a u ožujku ove godine na 8,03 posto. Najveći skok zbio se u lipnju 2020. jer je Microsoft “pojačao” ponudu Edgea prema korisnicima kroz Windows Update.

Nakon tog samo je krenulo prema naprijed i trenutno je Edge treći na svijetu, a Firefox četvrti sa 7,95 posto udjela na tržištu. Nažalost po Mozillu, kako je Edge rastao, tako je Firefox gubio udio, što znači da korisnici prelaze s njega na Microsoftovo rješenje za surfanje.

Tako nešto uopće ne “dira” Google jer njegov Chrome je u godini dana izgubio tek djelić udjela i pao sa 68,11 posto na 67,14 posto. Appleov Safari se pak također može pohvaliti odličnim rezultatima jer je u godinu dana skočio s 8,93 posto na 10,11 posto. Dovoljno za drugo mjesto, što nije čest slučaj, gledajući povijesno.

Microsoft se na chromium odlučio prijeći 15. siječnja prošle godine. Tad je krenula tranzicija i “tradicionalni” Edge te njegov EdgeHTML, koji je kreirao Microsoft, zamijenio je chromium bazirani Edge te je renderiranje stranica palo “na njegova leđa”.

Što se promijenilo? Pa, za oko je zapeo novi logo, koji više nije potpuno plave boje već ima i svjetlije nijanse, ali i podosta zelene. Nadalje, promijenilo se i korisničko sučelje preglednika, kao i njegova funkcionalnost. Podsjeća na Chrome i Firefox, što je potpuno logično s obzirom na chromium.