Microsoft Edge „upozorava“ korisnike na opasnosti preuzimanja Google Chromea

foto: pixabay

Korisnici koji tek postavljaju Windows operativni sustav na računalo svakako žele iskoristiti Edge internetski preglednik kako bi preuzeli konkurentski, u ovom slučaju Chrome. Samo, odsad će prije tog preuzimanja stići upozorenje…

Točnije, stići će njih tri koja objašnjavaju zašto bi korisnik trebao ostati uz Edge umjesto Chromea. Jer, svjesni su u Microsoftu popularnosti tog preglednika i činjenice da korisnici putem Edgea žele doći do njega. Kao i da potom u Windows postavkama označavaju Chrome kao unaprijed određeni browser za otvaranje sadržaja.

Iako još uvijek ne vide svi korisnici upozorenja, nekima se ona već pojavljuju i to su redom:

“Microsoft Edge koristi istu tehnologiju kao i Chrome, uz iznimku dodatnog povjerenja Microsofta.”

“Mrzim štediti novac”, rekao je nitko nikad. Microsoft Edge je najbolji browser za online kupovinu.”

“Taj browser je tako 2008.! Znate li što je novo? Microsoft Edge.”

Ovako nešto u “browserskim ratovima” nije ništa novo, samo se otišli jedan manji korak dalje u metodama kojima se koriste oni iza tih browsera. Primjerice, Bing oglašava Edge na apsolutno svakom pregledniku, čim dođete na njegovu početnu stranicu ili obavite pretragu služeći se njime. Google kroz razne usluge nudi preuzimanje “boljeg browsera” ukoliko se na njih prijavljujete kroz neki, a da nije Chrome.

Naravno, Microsoft zbog Windowsa ima više prostora za “manveriranje” u ovoj situaciji, no ono što zabrinjava jest činjenica da svi oni uključeni u ovu priču uspijevaju detektirati čime korisnik surfa. Samim time, jasno je da se određena vrsta praćenja pritom uključuje u proces, a to je nešto protiv čega se treba konkretnije postaviti.

Ujedno, bilo bi iznimno zanimljivo vidjeti i čuti koliki je postotak uspješnosti za Microsoft uz korištenje triju “pop-up” upozorenja kojima je cilj motivirati korisnika da odbaci Chrome i okrene se Edgeu.