Microsoft Edge više nije drugi najpopularniji browser na svijetu

foto;: Cavna PRO

Microsoft Edge više nije drugi najpopularniji internetski preglednik na svijetu, navodi u istraživanju za ožujak Statcounter. Tu je poziciju preuzeo Appleov Safari, što je pomalo iznenađujuće, ali i nekako očekivano u trenucima kad su Google, Apple i Microsoft izgubili konkurenciju u ovom području.

Konkretnije, Mozillin Firefox godinama je bio na drugom mjestu, no otkako je Edge postao chromium baziran, situacija se počela mijenjati. A ulogu u tome ima i činjenica da se sve više ljudi počelo okretati Windows 10 i Windows 11 operativnim sustavima, gdje je Edge unaprijed određeni browser.

Ukratko, Chrome je uvjerljivo prvi sa 66,13 posto udjela kad govorimo o desktop računalima, Safari je drugi s 11,87 posto i porastao je ua 0,95 posto na mjesečnoj razini, dok je Chrome porastao 0,36 posto. Edge je pao za 0,15 posto i ukupno je na “okruglih” 11 posto udjela. Firefox nastavlja pad i s 0,82 posto “minusa”, ukupno je na 5,65 posto udjela. Opera je peta s “postojanih” 3,09 posto i padom od 0,08 posto.

Kad pak pogledamo udio na mobilnim uređajima, situacija je ponešto drugačija jer Edge i Firefox nisu prisutni u društvu pet najboljih. Svejedno, na prvom je mjestu Chrome, ali na mjesečnoj je razini izgubio čak 2,66 posto udjela, dok je Safari dobio 1,73 posto i ima 19,52 posto udjela. Samsung Internet je treći s 4,8 posto udjela i rastom od 0,31 posto. Opera je na 1,88 posto i rastom od 0,08 posto, baš koliko je izgubila u desktop okruženju. Listu zatvara UC Browser s 1,71 posto udjela i rastom od 0,18 posto.

Dok statistika najpopularnijih mobilnih browsera nije iznenađenje, ipak su Android i iOS uvjerljivi lideri pa samim time i njihovi preglednici, situacija vezana za desktop računala ipak pomalo čudi. Ponajprije jer je Chrome nekako izgubio korak, a Edge još uvijek nije ni blizu ispunio potencijal. Vjerovalo se da će do ove godine biti bez problema na približno 20 posto udjela…