Ministar Filipović: Država intervenira u cijene jer tržište ne funkcionira

foto: pixabay

„Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu“, podsjetio je ministar Filipović gostujući u emisiji A sada Vlada te upitao koji je razlog poskupljenja te zašto nisu smanjene cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije. Dodao je da Vlada neće dopustiti porast cijena.
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je rekao da inflacija raste iz mjeseca u mjesec, a u toj strukturi najviše sudjeluju cijene hrane i bezalkoholnih pića koji se prodaju u trgovačkim lancima. Istovremeno, Vlada kontinuirano intervenira, a s druge strane imate porast cijene proizvoda.

„To više neće prolaziti, to je poruka koju sam poslao trgovcima. Da mi pomažemo, a da oni podižu cijene te da se tako ruši standard građana“, kazao je.

Podsjetio je da je Vlada nekoliko puta smanjivala PDV, a kako bi se smanjila cijena za građane.

„Neka trgovci izađu malo u javnost i obrazlože zašto se nisu snizile cijene nakon toga“, kazao je ministar i podsjetio da je početkom rujna ograničena cijena nekim proizvodima da bi se pomoglo građanima u potrebi.

Spomenuo je primjer cijene ulja.

„U jednom trgovačkom lancu našli smo ulje po 11.58, samo dan nakon uvođenja mjera, a dan prije je bila 18.99. Pogledajte kolika je to bila marža, samo da bi netko ostvario veći profit“, rekao je dodajući da se ograničenje cijena određenih artikala pokazalo dobrom odlukom.

„Kada slušate trgovačke lance, svi su napravili sve kako treba i poštivali su zakone. Građanima je svaki put u trgovini račun sve veći i veći, a mogu kupiti sve manje“, dodao je ministar Filipović.

Goruće je i pitanje cijene jaja. Cijene su ekstremno visoke, kreću se iznad 20 pa i do 25 kuna za 10 komada.

Ministar je istaknuo da se svi moraju osvijestiti da rade u razdoblju nezapamćene krize.

„Neki zaboravljaju situaciju i gledaju kako ostvariti što veće profite. To nije dobro, to nećemo dopustiti“, naglasio je.

Očekujem da će zbog Vladinih poteza doći do smanjivanja razina inflacije

Ministar Filipović kazao je da je Vlada intervenirala jer tržište ne funkcionira.

„Pogledajte cijenu energenata, to je posljedica ruske agresije te špekulativnog ponašanja. Riješili smo cijenu struje, kontroliramo cijenu goriva, cijena plina se vratila na jednu stabilnu razinu“, podsjetio je ministar i upitao koji je razlog poskupljenja te zašto nisu smanjene cijene kada su se smanjile cijene goriva, plina ili električne energije.

Dodao je da Ministarstvo intenzivno razmišlja o tzv. crnim listama te da je Slovenija to dobro napravila putem nevladinih organizacija.

„Mi smo angažirali šest udruga, a koje na svojim stranicama mogu objavljivati sve one koji ne rade u korist potrošača i “love u mutnom“, kazao je i dodao da postoji mogućnost da i Ministarstvo gospodarstva objavi svoju listu.

Dodao je da je u Sloveniji cijena električne energije skoro 60% skuplja nego u Hrvatskoj, a inflacija je ispod 10% i pada dok kod nas raste.

„Nadam se da građani neće ići preko granice kupovati u Sloveniji, očekujem da će zbog Vladinih poteza doći do smanjivanja razina inflacije“, zaključio je ministar.