Ministar Piletić: Oko 500 tisuća umirovljenika imat će više mirovine

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” govorio je o novom modelu obiteljske mirovine i održivosti mirovinskog sustava te o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Bilo je riječi i o isplati jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, programu “Zaželi” te o obnovi Banovine.

Zakonske izmjene u mirovinskom sustavu donose tri ključne promjene – povećanje faktora za obiteljsku mirovinu, korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika te povećanje najniže mirovine za tri posto.

„Očekujemo da s 1. 1.2023. započne proces povoljnijih obiteljskih mirovina. Rezultat je to i jednoglasne podrške Hrvatskoga sabora koji je podržao Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju tako da se povećaju obiteljske mirovine kao i one najniže. Obiteljske se mirovine povećavaju automatizmom za 10 posto nakon 1.1.2023.“, najavio je ministar.

Rekao je da će u idućoj godini umirovljenici moći podnijeti zahtjev žele li svoju mirovinu ili kombinaciju svoje i obiteljske mirovine.

„Očekujemo da će oko 500 tisuća umirovljenika imati više mirovine s prvim danom iduće godine“, rekao je Piletić.

Mirovinski sustav siguran i održiv

Poručio je da je mirovinski sustav siguran i održiv.

Dodao je da se pitanje održivosti postavlja svaki puta kada govorimo o mirovinskom sustavu. Kazao je da upravo zbog toga imamo trostupni mirovinski sustav – obvezna mirovinska štednja, odnosno prvi i drugi stup te dobrovoljna mirovinska štednja, odnosno treći mirovinski stup.

„Prinosi, odnosno kamate koje možete ostvariti u trećem stupu, takve štednje nigdje na svijetu nema da možete ostvariti 15% kamata na uplate do 6 tisuća kuna. Taj treći stup još uvijek nije dovoljno prepoznat“, naglasio je ministar Piletić.

Isplata jednokratne novčane pomoći umirovljenicima čije mirovine ne prelaze 4360 kuna

Sutra počinje isplata jednokratne novčane pomoći iz četvrtog vladinog paketa pomoći vrijednog gotovo 720 milijuna kuna. Pomoć će primiti 685 tisuća umirovljenika čije mirovine ne prelaze 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak će iznosi od 400 do 1200 kuna.

„Mi smo zapravo ponovili odluku iz jesenskog paketa vlade kada smo imali identičnu odluku. Svi umirovljenici s mirovinama do 4360 kuna dobit će još jedan dodatak, treći u ovoj godini“, rekao je ministar i pojasnio da je Vlada odlučila da na kraju godine, s obzirom na uštede u proračunu, još jednom intervenira kada je inflacija još uvijek iznad 13 posto.

Za one s mirovinom do 1850 kn dodatak iznosi 1200 kn, za one s mirovinom od 1850.01 do 2350 kn dodatak iznosi 900 kn, za umirovljenike s mirovinom od 2350.01 do 3350 kn dodatak iznosi 600 kn, a oni s mirovinom od 3350.01 do 4360 kn će dobiti 400 kn.

Istaknuo je kako će ova odluka vlade, osim umirovljenika, obuhvatiti i čitav niz drugih građana u riziku.

Pomoć će dobiti i korisnici u sustavu socijalne skrbi koji imaju pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata i pravo na doplatak za pomoć i njegu, po tisuću kuna. Njih je u Hrvatskoj nešto više od 160 tisuća.

„A nismo zaboravili niti sve one koji nakon potresa žive u privremenom smještaju jer su im domovi uništeni, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu“, kazao je ministar.

Programom Zaželi zaposleno 30-tak tisuća žena i zbrinuto 80-tak tisuća građana

Ministar Piletić danas će u sklopu radnog posjeta Sisačko-moslavačkoj županiji u Sisku će uručiti 15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna u sklopu Poziva “Zaželi program zapošljavanja žena faza III”.

„Program “Zaželi” jedinstveni je program koji Hrvatska promovira diljem Europske unije. Mi smo kroz program korištenja europskih sredstava omogućili zapošljavanje dugotrajno nezapošljivih žena i omogućili socijalnu uslugu Pomoć u kući za naše stare i nemoćne“, rekao je i dodao da je kroz prva dva poziva 80-tak tisuća naših starijih i nemoćnih sugrađana dobilo pomoć, a zaposlilo se 30-tak tisuća žena. Vlada je osigurala dodatna sredstva za provođenje ovog programa.

O obnovi Banovine

Ministar Piletić rekao je da će obnova sasvim sigurno pokazati svoje rezultate, ali za to će trebati vremena.

„Ono što sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije zanima je obnova gospodarskog, društvenog, kulturnog i svog drugog života. Zbog toga je Vlada kroz sve odluke koje je donijela nakon potresa definirala i čitav niz razvojnih projekata upravo za revitalizaciju te županije“, naglasio je.

Zaključio je da bez prometne povezanosti dva najveća grada – Siska i Petrinje s metropolom nije moguć život, samim time niti pojačane gospodarske aktivnosti, nabrojavši brojne projekte koje Vlada provodi na tom području poput poticanja gaming industrije u Novskoj.