Ministarstvo poljoprivrede: Objavljen natječaj za potpore za sudjelovanje u sustavima kvalitete

foto: MB Press

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je objavljen natječaj za provedbu potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete, pri čemu ukupna raspoloživa sredstva dosežu 3,76 milijuna eura.

Radi se o “Natječaju za provedbu intervencije 77.01 Potpora za sudjelovanje poljoprivrednika u sustavima kvalitete iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike RH 2023. – 2027.”.

Iz Ministarstva poljoprivrede su izvijestili da su prihvatljivi korisnici poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili registrirani za preradu poljoprivrednih proizvoda u skladu s nacionalnim zakonodavstvom, a koji ulaze u sustav kvalitete za zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalne specijalitete, zatim isključivo prerađivači koji ulaze u sustav ekološke proizvodnje, kao i oni poljoprivrednici koji ulaze u nacionalni sustav kvalitete “Dokazana kvaliteta”.

Cilj intervencije je potaknuti poljoprivredne proizvođače na sudjelovanje u sustavima kvalitete što doprinosi povećanju vrijednosti proizvoda te štiti proizvod s oznakom kvalitete od zlouporabe i imitacije. Učinkovitost dostizanja cilja podrazumijeva prepoznavanje proizvoda te spremnost potrošača na plaćanje više cijene za proizvode s oznakom kvalitete. Prepoznavanje ovakvih oznaka na proizvodu omogućava potrošačima da vjeruju proizvođačima i razlikuju proizvode posebne kvalitete, a istovremeno pomaže proizvođačima da prodaju svoje proizvode po cijeni koja odgovara njihovoj kvaliteti, istaknuto je.

Visina potpore je do 3000 eura godišnje po korisniku, a intenzitet potpore doseže 100 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 15. siječnja do 29. veljače 2024. godine.