Ministarstvo poljoprivrede: Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja

foto: Pixabay/Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je Europska komisija (EK) donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

Predložene mjere i akcijski plan jednoglasno podržani od strane Europske komisije

“Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije (EK) i država članica”, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog ove godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.

“Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda”, kazali su iz Ministarstva.

Posebice ističu da je osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.

Veliki uspjeh veterinarske struke

Iz Ministarstva ocjenjuju kako je ovo veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija.

Također su čestitali i zahvalili odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

“Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe”, zaključuje se u priopćenju.