Mjesec vina: Predstavljamo vinariju Szabo iz Karanca

Portal Baranja info odlučilo je mjesec studeni obilježiti kao mjesec vina obzirom na obilježavanje Martinja, ali i važnosti vina, vinarstva i vinogradarstva za ovo područje pogotovo u jesenskim mjesecima. Kroz mjesec vina predstavit ćemo pojedine vinarije, podrume i proizvođače, tako danas predstavljamo vinariju Szabo iz Karanca.

Obitelj Szabo ima dugogodišnju tradiciju vinogradarstva i vinarstva, te poljoprivrede. U obitelji je uvijek bila prisutna vinova loza, ali i vino. Nakon Domovinskog rata krenulo je novo razdoblje u  njihovom životu te je 1998. godine osnovan poljoprivredni obrt pod nazivom SABOPRODUKT.

I ranije su u svom vlasništvu imali zemljišta koja su obrađivali, no njihovi su roditelji

vidjeli potencijal u ratarstvu i počeli intenzivnije ulagati u poljoprivredu. O kvaliteti proizvodan svjedoče brojna priznanja pa su tako već nekoliko puta dobitnici nagrade “Zlatna repa” i “Zlatni klas”.

Istovremeno, nisu se htjeli odreći ni dugogodišnje obiteljske tradicije vinogradarstva i

vinarstva, te su zasadili 2006. i 2014. godine, pored postojećeg vinograda kojeg smo naslijedili od pradjeda, još 3,5 hektara vinograda, tako da sad trenutno obrađuju 4,5 hektara vinograda.

Iako im je primarna djelatnost  proizvodnja ratarskih kultura, konkretno pšenica, ječam, uljana repica, suncokret, kukuruz, sekundarna je sve vezano uz grožđe i vino, odnosno vinogradarstvo, vinarstvo i kušaonica vina im je tercijarna djelatnost prijevoz robe, odnosno tereta, s kojim se bave tek par godina.

Podrum vinarija Szabo uzgaja od bijelih sorti najviše graševinu, sauvignon blanc, pinot blanc, traminac, muscat ottonel, dok kod crnih prednjače frankovka, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc.

Prema navedenim sortama grožđa prave se slijedeća bijela vina Graševina, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Traminac i Muscat Ottonel, “Pajti” cuvée. Prave i rosé vina pod nazivom Rosé “Fantázia”, dok se od crnih vina u njihovom podrumu mogu pronaći Frankovka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i “Story” cuvée.

Najzastupljenija bijela vina su Graševina, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, od crnih Cabernet Sauvignon, Merlot, dok je Rosé “Fantázia” u sredini.

U odnosu na konkurenciju njihov se posao temelji na tradiciji.

Posebnim dizajnom na etiketama vina i marketingom ističu kako su drugačiji od drugih.

U Hrvatskoj žive kao pripadnici mađarske nacionalne manjine u multikulturalnom selu zvano Karanac na što su jako ponosni, a obiteljski grb im je iz 1633. i mađarski narodni vez iz hrvatskog dijela Baranje postali su im zaštitni znak pomoću kojeg ih se prepoznaju na tržištu Hrvatske i Mađarske. Mađarski narodni vez pozdravlja svaku osobu koja uzima u ruke našu butelju vina i vraća je u ono doba kada su mlade djevojke nosile podsuknje s čipkom.

,,Posebno smo ponosni na naša crna vina koja su uvrštena na vinske karte najelitnijih hotela u Hrvatskoj”, ističu u Podrumu Szabo.

U ponudi imaju degustaciju vina uz prethodnu najavu te primaju grupe do 56 osoba.

Nakon godinu dana od otvaranja kušaonice (točnije 2016. godine) dobili su posebno priznanje “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske” u kategoriji “Vinski turizam” za interpretaciju tradicije nacionalne manjine u vinskom turizmu Hrvatske. Osvojili su i brojne nagrade i priznanja za kvalitetu svojih vina što ih posebno motivira za daljnji rad.

Od poznatih osoba ponosno ističu dolaske Željka Bebeka i njegovu obitelj koji su im redoviti gosti, a imali su priliku ugostiti i Doris Pinčić, TS “Gazde”, Branka Uvodića, Borbás Marcsi (poznata voditeljica gastro emisije iz Mađarske), Mága Zoltán (svjetsko poznati violinist), visokorangirane osobe iz političkog svijeta Hrvatske i Mađarske, te ostale poznate osobe koje žele ostati anonimne.

Kao i u svakom sektoru poslovanja, i u proizvodnji vina ima veliki potencijal za razvoj. Cilj im je povećati prodaju vina u buteljama. Što i uspijevaju jer svake godine više buteljiraju. Isto tako žele uvesti i neke nove stvari u proizvodnju, kao što smo ove godine uveli, tj. proizveli po prvi put biserno vino. Jedino takvo u Baranji.

Na samom kraju su nam rekli: ,,U kušaonici nudimo vinoljupcima ne samo vino, nego i doživljaj jer sjedeći na klupama izrađenih više od 150 godina starog hrasta, mogu uživati u kapljicama karanačkog vinorodnog krajolika. Dođite i doživite Baranju!”