Na granici Bezdan-Batina pokušali ući u Hrvatsku s radioaktivnim predmetom skrivenim u prtljažniku

Na graničnom prijelazu Bezdan u subotu oko 20.30 između Srbije i Hrvatske detektirana je opasna radioaktivna tvar u autu u kojem se vozilo troje Hrvata. Policija navodi da su u prtljažniku Audija, na izlazu iz zemlje, pronašli radioaktivnu glavu gromobrana. 

“Policija je uhitila tri osobe koji su građani Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Granična policija ih je zatekla na graničnom prijelazu Bezdan u autu marke Audi, a u prtljažniku auta je pronađena radioaktivna glava gromobrana. Oni su privedeni uz kaznenu prijavu javnom tužilaštvu u Somboru”, izvijestila je srpska policija. 

Glava gromobrana pronađena je u prtljažniku u rezervnom kotaču u autu hrvatskog državljanina L.M. (49), piše Kurir.

Prisustvo radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prijelazu. Prema neslužbenim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala. Vozač i dvoje putnika uhićeno je na graničnom prijelazu, a sprska policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu.

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu. Sam gromobran nije opasan dok stoji okomito, ali kad se nagne prema dolje ili padne, ionizirajuće zračenje se proteže 300 metara u smjeru u kojem je okrenut. U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje takvih gromobrana.