Na području Osječko-baranjske županije za sada nema oboljelih: Nije vrijeme za paniku već za oprez!

Danas (13. ožujka 2020. godine) u prostorijama Osječko-baranjske županije održana je 8. sjednica Stožera civilne zaštite na kojoj je Goran Ivanović, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije rekao kako sve službe uključene u rad Stožera na području županije funkcioniraju koordinirano i prema preporukama nacionalnog Stožera.

– Na području županije otkazane su sve aktivnosti koje okupljaju više od stotinu sudionika, Vatrogasna zajednica odgodila je svoje skupštine, a neće se održavati ni veća sportska natjecanja. U ovom je trenutku prevencija najvažnija i pozivam da se svi građani pridržavaju preporuka struke – rekao je Goran Ivanović.

Župan Ivan Anušić pozvao je medije da pomognu u sprječavanju širenja panike.

– Panika je u ovom trenutku gora od virusa koji nam prijeti. Osječko-baranjska županija je spremna za eventualnu ugrozu, naše službe imaju znanja i iskustva kako postupati. Na našem području nemamo pozitivnih na koronavirus i nadam se da će tako i ostati – poručio je župan Anušić.

Na području Osječko-baranjske županije pripremljene su lokacije za izolaciju, a u izolaciji odnosno karantenu će se uputiti osobe koje su bliski kontakti oboljelih ako nemaju mogućnost za samoizolaciju. U Kliničkom bolničkom centru Osijek zbrinjavat će se osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom bez obzira na to imaju li blage ili teže simptome.

– Do danas smo u KBC zbrinuli 11 osoba do dolaska nalaza testiranja. Svi su bili negativni i sve su zbrinute osobe puštene kući. I sada imamo zadržanih osoba čije nalaze čekamo, situacija se mijenja iz minute u minutu. Na nama je da se držimo mjera opreza, ne idemo na veća okupljanja, u zatvorene prozore i učestalo perimo ruke i prozračujmo prostorije – rekla je prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić, predstojnica Klinike za infektologiju KBC Osijek.

Kroz evidenciju Zavoda za javno zdravstvo do sada je prošlo 256 osoba, istaknuo je dr. Karlo Kožul, 68 je trenutno pod nadzorom, a 33 u samoizolaciji.

– Vodimo računa o našoj higijeni i nećemo imati problema, dolaze topliji dani, važno je mlađima napomenuti da ako se i druže to čine na otvorenom i da svakako izbjegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima. Situacija je u potpunosti pod kontrolom na području cijele županije i sve osobe koje dolaze iz zarazom obuhvaćenih područja pod našim su nadzorom – rekao je Karlo Kožul iz Zavoda za javno zdravstvo.

KBC Osijek na raspolaganju ima dovoljno kapaciteta za smještaj oboljelih te između 40 i 50 respiratora za najteže bolesnike.

Testiranje na koronavirus, ako bude potrebe, može se raditi i u KBC-u Osijek jer za to postoje svi potrebni uvjeti.

S obzirom na to da se situacija mijenja iz minute u minutu, više aktualnih informacija možete dobiti na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.