Na snazi novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače

foto:Pixabay

Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata je stupio na snagu s ciljem postizanja veće sigurnosti na cestama, ali i s ciljem preciziranja situacija u kojima bi vozači trebali biti posebno oprezni ili čak privremeno suspendirani s vožnje.

Ovaj pravilnik, propisuje da liječnici imaju obvezu prijaviti policiji svako zdravstveno stanje svojih pacijenata koje bi moglo utjecati na njihovu sposobnost upravljanja vozilima dulje od šest mjeseci. Ovo uključuje stanja poput išijasa, prijeloma ruke ili noge te nekontroliranog povišenog tlaka.

Iako su prometni stručnjaci iznijeli stav kako bi ovaj pravilnik trebao pridonijeti većoj sigurnosti na cestama, mišljenja su podijeljena. Dok neki podržavaju ovu inicijativu kao korak prema većoj prevenciji prometnih nesreća, drugi smatraju da ovaj pravilnik nije dovoljan ili čak da nije usmjeren prema pravom uzroku problema.

Jedan od liječnika koji je obuhvaćen novim pravilnikom ističe da su sva zdravstvena stanja individualna te da je potreban pregled pacijenta kako bi se utvrdilo može li on sjesti za volan ili ne. Dodaje i da se ne slaže s tvrdnjom kako će se ovim pravilnikom povećati sigurnost na cestama jer zdravstvena stanja nisu glavni uzrok prometnih nesreća.

Osim toga, pravilnik jasno definira stanja o kojima su liječnici dužni obavijestiti policiju, uključujući neurološke bolesti, moždani udar, različite kardiološke bolesti, infarkt, razne glavobolje, migrene, oboljenja koja se tiču psihijatrijskih pacijenata, šećernu bolest i epilepsiju.

U konačnici, nova pravila mogla bi značiti dodatni korak prema većoj sigurnosti na cestama, ali će se njihova učinkovitost pokazati tek u praksi. Očekuje se da će ova tema nastaviti izazivati rasprave i daljnje korake kako bi se osigurala sigurnija vožnja za sve sudionike u prometu.