Na snazi novi Zakon o trgovini – 16 radnih nedjelja godišnje

foto:Cavna

Na snagu  su stupile nove odredbe Zakona o trgovini, prema kojima su trgovci morali izabrati 16 radnih nedjelja. Većina trgovina u turističkim područjima uglavnom će raditi u ljetnoj sezoni, dok je na kontinentu fokus na početku školske godine te predblagdanskim nedjeljama. 

Zabrana rada odnosi se i na sve državne praznike i blagdane u Republici Hrvatskoj od 1. srpnja do 31. prosinca. 

Iznimke su prodajni objekti na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

Radit će moći i trgovine unutar centara za posjetitelje odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Odredbe o radu nedjeljom ne primjenjuju se ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija tiska putem kioska kao posebnog oblika prodaje izvan prodavaonica može biti otvorena nedjeljom i blagdanom u vremenu od 7 do 13 sati.