Nagrada za najbolji fiš u Hrvatskoj otišla u Beravce

Jučer je održava Najveća hrvatska fišijada za 2019. godinu. Paralelno su se odvijala dva natjecanja, Prvenstvo Baranje i Prvenstvo Hrvatske. Unatoč lošem vremenu, atmosfera se nije pokvarila, a kiša nije otjerala niti jednog kuhara. U Prvenstvu Baranje natjecalo se 250 kotlića, a u Prvenstvu Hrvatske njih 20, najbolji od najboljih.

U Prvenstvu Baranje pobjedu je odnijela ekipa Hladno pivo, drugo mjesto pripalo je Franji Iviću, a treći bio je Sava Rauški. Sva tri pobjednika Prvenstva Baranje iduće godine imat će priliku natjecati se u polufinalnom kuhanju državnog natjecanja te ako budu među prvih dvadeset natječu se u finalnom djelu Prvenstva Hrvatske, ponovo u Belom Manastiru.

Prvenstvo Hrvatske započelo je u petak, u Nardu, s polufinalnim djelom. Naime u polufinalnome djelu natjecali su se najbolji sa svim fišijada u Hrvatskoj te je odabrano 20 najbolji od najboljih koji će se natjecati u finalu Prvenstva Hrvatske u Belom Manastiru. Treće mjesto osvoji je Josip Kitanović iz Velike Kopanice, drugo mjesto pripalo je Kristijanu Kuni iz Belišća, a prvo mjesto, odnosno najbolji fiš u Hrvatskoj skuhao je Josip Antolović iz mjesta Beravci, iz Brodsko-posavske županije.

Hrvatski prvak napominje kako sudjeluje u svim fišijadama, ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj te da je na svakom natjecanju osvojio prvo, drugo ili bar treće mjesto. Za tajnu tako dobrog fiša kaže: ,,Tajna uspjeha se krije u želji i ljubavi, ali i iskustvu u dugogodišnjem kuhanju. Jednostavno trebate voljeti to što raditi, družiti se s ljudima, voljeti ljude i naposljetku kad skuhate da to netko i pojede.”

Osim samih natjecanja na ovogodišnjoj fišijadi u Belom Manastiru predstavili su se i lokalni OPG-ovi i gospodarstvenici, koji su svim posjetiteljima ponudili svoje proizvode na štandovima. Sve posjetitelje zabavljao je TS Melem i Indira Forza do ranih jutarnjih sati.

”Očekujemo od ovog događaja da stvarno prepoznamo grad Beli Manastir i Baranju kao jednu od najvećih i najveću fišijadu u Republici Hrvatskoj i da imamo stvarno događaj koji će promovirati i Baranju i Beli Manastir.” – komentirao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Grad Beli Manastir i Osječko-baranjska županija planiraju belomanastirsku fišijadu podići na viši nivo, s čime se ove godine uspješno i krenulo, no najavljuju kako će fišijade idućih godina biti sve veće i važnije za brendiranje ovog podneblja, ali i turizma cijele županije. Zamjenik župana Goran Ivanović Lac komentirao je kako je državnih prvenstava u Hrvatskoj u kuhanju fiša bilo i prije u drugim mjestima, ali da interes nije bio toliko velik kao ove godine u jedinom baranjskom gradu. ”Baranja zaslužuje da državno natjecanje u kuhanju fiša bude upravo ovdje…” – komentirao je.