Najava: 16. Pokladno jahanje s bušama

foto: MB Press/ arhiva

Pokladno jahanje nastalo je u doba kada su jahači čuvali i štitili granice od Turaka. Pri povratku svojim kućama mještani su pripremali vino, rakiju i hranu kako bi se jahači okrijepili te im na taj način zahvalili. Kako bi se ovaj običaj očuvao vrijedna baranjska udruga brine o tome da tu tradiciju prenose i na naše mlade.

Ove godine 16. Pokladno jahanje s bušama održat će se 10. veljače u Branjin Vrhu. Glavni organizator Pokladnog jahanja u Baranji je Konjogojska udruga Baranja – Branjin Vrh.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počinje u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme mogu probati kuhano vino i pečene kobasice. Proslava se nastavlja do dugo u noć.

Sudjelovat će oko 80 jahača te zaprege koje će voziti tamburaše, a svi posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te baranjskom vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spalit će se fašnik uz čitanje optužbe.

PROGRAM:

  • 10-12h – okupljanje sudionika ispred crkve Sv. Križa
  • 12,15h – otvorenje pokladnog jahanja
  • 17h – spaljivanje fašnika
  • večera za sve sudionike