Najava izložbe Mihaele Vojtek – „Žene u fokusu“

Povodom obilježavanja Dana žena, 8. ožujka u 18 sati bit će svečano otvorena treća samostalna izložba fotografkinje Mihaele Vojtek iz Belog Manastira, „Žene u fokusu“. Izložbu su organizirali Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Gradsko kazalište Beli Manastir, a izložba će biti otvorena u prostoru Velike galerije Centra za kulturu.

„Žene u fokusu“ je izložba puna simbolike i sastoji se od različitih fotografija koje je snimila upravo ženska autorica Mihaela Vojtek.

Ženska snaga, ljepota i autentičnost posebno se naglašavaju u ovoj izložbi ali kao podsjetnik stanja žena u društvu i njihovog identiteta. Želi se odvojiti stigma vizualnog, odnosno da žene nisu samo njihova vanjština već i njihova osobnost, znanje, pobjede i porazi.

Ova izložba kritizira društveni stav da žena mora biti isključivo majka, kuharica, spremačica i sve ostale uloge koje joj društvo nameće ali i potiče stav ženske slobode u vidu karaktera, odabira zanimanja i seksualnosti. Potiče stav da je žena gospodar svoga tijela, da je tijelo hram koji nosimo i koje treba čuvati i o kojemu se trebamo brinuti.

U ovoj izložbi slavimo žensku perspektivu i snagu, dok istovremeno promoviramo raznolikost i prije svega slobodu.  Svaka fotografija na ovoj izložbi prikazuje žene u različitim situacijama i kontekstima a sam smisao fotografija da se istražuju teme poput ženskog tijela, roda, seksualnosti, položaja u društvu, uključenosti, različitosti i pozitivnog pogleda na svoje tijelo. Svakom posjetitelju izložbe pruža se prilika da doživi moć fotografije i njenog utjecaja na naše razumijevanje svijeta oko nas.

Izložba “Žene u fokusu” zauzima važno mjesto u borbi za ravnopravnost spolova, promovira važnost ženske perspektive u umjetnosti i podiže svijest o temama koje su važne za žene i društvo u cjelini. Mihaela Vojtek inače je studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te joj kazalište i Centar organiziraju treću samostalnu izložbu kao rezultat odlične suradnje.

Prvu s baranjskim motivima imala je u ljeto 2021. godine, drugu u kojoj je sudjelovalo u glumački ansambl Gradskog kazališta  – „Živa povijest kroz umjetnost“, otvorila je povodom Dana Grada, u studenom prošle godine, a treću samostalnu izložbu posvetila je svim djevojkama i ženama simbolično u ožujku. Na izložbi će uz autoricu, govoriti i Daniela Taslidžić Herman, doktorandica smjera Književnost i kulturni identitet i kazališna glumica. Izložba će se moći posjetiti do kraja ožujka.