Najava manifestacija i događaja u Baranji ovaj tjedan

Ovaj tjedan u Baranji imamo par događaja a to su koncert Lovre Merčepa i Krešimira Starčevića na saksofonu i klaviru u u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir, Otvorenje stalnog izložbenog postava urarske radionice u Etnološkom centru baranjske baštine i Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu.

Koncert Lovre Merčepa i Krešimira Starčevića na saksofonu i klaviru u u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir

Centar za kulturu Grada Belog Manastira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske organizira glazbeni doživljaj koji će publici pružiti koncert Lovre Merčepa i Krešimira Starčevića na saksofonu i klaviru.

Koncert će se održati u srijedu, 22. studenoga u 19 sati u Dvorani za produkcije Umjetničke škole Beli Manastir.

Lovro Merčep, virtuoz na saksofonu, i Krešimir Starčević, talentirani pijanist, spojit će svoje glazbene vještine kako bi stvorili jedinstveni doživljaj za sve ljubitelje glazbe u regiji. Očekuje nas večer ispunjena emotivnim izvedbama, virtuoznošću i glazbenim užicima.

Ulaz na koncert je besplatan, pružajući priliku ljubiteljima glazbe da uživaju u vrhunskom glazbenom programu u prekrasnom ambijentu Umjetničke škole Beli Manastir. Ova glazbena večer idealna je prilika za okupljanje zajednice i uživanje u umjetničkim dosezima mladih i talentiranih glazbenika.

Otvorenje stalnog izložbenog postava urarske radionice u Etnološkom centru baranjske baštine

Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Muzej Slavonije udružuju snage kako bi predstavili Stalnu izložbenu postavu urarske radionice, koja će biti otvorena za javnost od četvrtka, 23. studenog. Svečano otvorenje planirano je za 13 sati u Etnološkom centru baranjske baštine.

Ova izložba će posjetitelje provesti kroz bogatu povijest urarstva, prikazujući razvoj ovog zanata kroz vremenske periode. Posjetitelji će imati priliku istražiti različite tehnike i alate korištene u izradi satova, uz naglasak na tradiciji i značaju urarstva u Baranji.

Stalna izložba ne samo da će prezentirati tehnički aspekt urarstva već će istražiti i kulturni kontekst, povezujući lokalnu baštinu sa širom pričom o razvoju ovog zanata. Kroz zanimljive eksponate, posjetitelji će dobiti uvid u život urara, odnosno stručnjaka koji su svojim vještinama oblikovali vrijeme u Baranji.

14. Zimski vašar i Čvarakfest u Karancu

Zadnje subote u studenome, što ove godine pada na 25.11.2023. godine, održat će se, u Karancu, već tradicionalni i dobro poznati Zimski vašar i Čvarakfest.

Na livadi kod Rimokatoličke crkve Svetog Donata moći će se kupiti raznorazni domaći proizvodi – suhomesnato, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, sokovi, vino, rakija, rukotvorine. Pripremite se za najmasniji i naslasniji festival. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 80 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, baranjskih i slavonskih OPG-ovaca.

Poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, peciva, kolači, med, mljevena crvena paprika, pletene košare, drveni pribor za kuhinju, suveniri i antikviteti, sve ovo možete pronaći na Zimskom vašaru.

Moći će se i kušati baranjska eno i gastro bogatstva – čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovina, pečene kobasice, šaran u rašljama, vino.

Natjecanje u topljenju čvaraka, Čvarakfest, odvijat će se paralelno sa sajmom, a njegov pobjednik osvaja titulu čvarak-majstora. Natjecateljski čvarci moći će se na licu mjesta i kupiti.

U tijeku su prijave a za natjecanje u topljenju čvaraka, a prijaviti se možete na broj telefona: 031/702-080 TZ Baranje.

Program počinje u subotu, 25. studenoga u 09:00 sati kada se otvara sajam domaćih proizvoda i kreće natjecanje u topljenju čvaraka. U 12 sati je proglašenje “Čvarak Majstora”.