Najava manifestacija i događaja u Baranji ovaj tjedan

Ovaj tjedan u Baranji imamo par događaja a to su obrazovne radionice i javna tribina u Popovcu, Uskrs u Etnološkom centru Baranjske baštine, Uskrsni korzo u Belom Manastiru, 1. uskršnji sajam u Popovcu, Fantastičan Uskrs u Kneževim Vinogradima, Uskršnji zeko u Zmajevcu, Akcija čišćenja Dunava u Batini i Proljetni vašar u Karancu.

Obrazovne radionice i javna tribina u Popovcu, srijeda i četvrtak, 20. i 21. 3.2024.

Općina Popovac poziva sve zainteresirane na obrazovne radionice i javnu tribinu na temu održivog gospodarenja otpadom u okviru kružnog gospodarstva.

Obrazovne radionice će se održati u srijedu i četvrtak, 20. i 21. ožujka u Kneževu i Popovcu a javna tribina će se održati u srijedu, 20. ožujka s početkom u 17 sati u Društvenom domu u Popovcu. Više informacija na plakatu.

Uskrs u Etnološkom centru, srijeda i četvrtak, 20. i 21. 3.2024.

Čuvari baranjske tradicije i običaja Marko Horvat i Milan Dvornić u Etnološkom će centru baranjske baštine u Belom Manastiru uprizoriti uskrsne običaje. 

U srijedu, 20. ožujka s početkom u 10 sati najmlađi Belomanastirci imat će jedinstvenu priliku vidjeti kako se izrađuju drveni uskrsni zečići, a dan kasnije, nakon što spomenuti dvojac iz Udruge „Tako je to nekad bilo” izradi gnijezdo od rogoza i šibe u koji će djeca moći ostaviti svoje želje zeki.

„Finale ovogodišnjeg uskrsnog programa slijedi u četvrtak, 21. ožujka u 11 sati kad će u Radionici izrade tradicionalnog uskrsnog gnijezda od prirodnih materijala (rogoza i šibe) čuvari baranjske tradicije i običaja Milan Dvornić i Marko Horvat izraditi mega, raritetno uskrsno gnijezdo u koje će djeca moći ostaviti svoje želje upućene zeki, pisanice, ali i “pravog” drvenog zeku kojeg su izradili na našoj radionici. Cilj nam je očuvati baranjsku tradiciju i običaje, te ih približiti  najmlađima Baranjcima”, ističu organizatori Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Etnološki centar baranjske baštine.

Organizator događanja je Centar za kulturu Grada Belog Manastira, Etnološki centar baranjske baštine, a suorganizator je udurga “Tako je to nekad bilo”.

Uskrsni korzo u Belom Manastiru, subota 23.3.2024.

Turistička zajednica Baranje u suradnji s Gradom Beli Manastirom organizira Uskrsni korzo koji će se održati 23. ožujka na Trgu slobode. Glavni belomanastirski trg biti će ukrašen sa slamnatim uskršnjim motivima, pisanicama i brojnim mjestima za fotografiranje.

U subotu, tjedan prije Uskrsa, održat će se sajam, a od 10 sati u raznolik program za najmlađe. Grad Beli Manastir posjetit će Mađioničar Josip te Zeko i Pile koji će raznim igrama animirati djecu. Gradsko kazalište Beli Manastir održat će predstavu Pu po svijetu na otvorenom. Za kraj otplesati će IndepenDANCE, tražit će se iznenađenja i pisanice, a posjetit će nas i Moto Zeke.

Ususret Uskrsnom korzu u Etnološkom centru baranjske baštine održat će se prikaz tradicionalnog gnijezda od šibe i rogoza koje će naredni dana biti postavljeno na Trgu slobode kao dio ukrasa.

PRIJAVE ZA SAJAM:

  • Štand – pozivom na broj 031/702-080
  • Javna površina – ispunjavanjem prijavnice i slanjem na info@tzbaranje.hr

1. Uskršnji sajam u Popovcu, subota, 23.3.2024.

Udruga Zlatno Brdo iz Popovca organizira 1. Uskršnji sajam koji će se održati u subotu, 23. ožujka 2024. godine s početkom u 15 sati ispred DVD-a Popovac.

Čeka vas bogat dječji program, a djeca će se moći okušati u kreativnoj radionici bojanja velikog uskršnjeg jaja od stiropora i pronalaziti prigodne darove i glavnu nagradu.

Organizatori su pripremili prigodne paketiće, kao i posjet maskote zeca, pileta i klauna koji će vrijeme provoditi u igri s njima.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane na događaj.

Fantastičan Uskrs u Kneževim Vinogradima, subota 23.3.2024.

Udruga Fantast iz Kneževih Vinograda organizira “Fantastičan Uskrs” povodom nadolazećih uskršnjih blagdana.

Program će se održati u subotu, 23. ožujka na SRC Kneževi Vinogradi s početkom u 10 sati a trajati će do 14 sati.

Organizatori su pripremili program u kojem će moći uživati djeca ali i odrasli. Očekuje Vas zekin disko, dječji facepaint, potraga za jajima, kviz za odrasle te turnir u tucanju jaja.

Više informacija na stranicama Udruge Fantast.

Uskršnji zeko u Zmajevcu, subota 23.3.2024.

MKUD Julia Baranyai povodom uskrsnih blagdana organizira događaj ‘Uskršnji zeko u Zmajevcu’ koji će se održati u subotu, 24. ožujka s početkom u 15:30 sati u dvorištu Mađarske kuće u Zmajevcu.

Organizatori su pripremili igre za one najmlađe i potragu za pisanicama a svako dijete iz Zmajevca do 14 godina očekuje prigodan poklon.

Akcija čišćenja Dunava u Batini, subota 23.3.2024.

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka. Tom prilikom, u subotu 23. ožujka održat će se akcija čišćenja obale rijeke Dunav na Zelenom otoku u Batini s početkom u 8 sati i trajat će do 13 sati.

I ove godine Općina Draž i Hrvatske šume u suradnji s Hrvatskim vodama, Baranjskom čistoćom, MUP-om, Osnovnom školom Draž i brojnim lokalnim udrugama i volonterima organizira jednodnevnu akciju prikupljanja otpada s obala Dunava te iz šuma u poplavnom području rijeke.

Cilj je potaknuti zajednicu na održavanje ovakvih akcija svake godine, poticanje suradnje između organizatora i partnera na području očuvanja higijene okoliša i podizanja kvalitete života, edukacija mladih o važnosti čuvanja prirode te mijenjanje navika stanovništva u kojem, nažalost, još uvijek ima pojedinaca koji odlažu otpad u prirodu.

Proljetni vašar u Karancu, nedjelja 24.3.2024.

Proljetni vašar u Karancu održat će se u nedjelju, 24. ožujka 2024. godine na livadi kod crkve Svetog Donata u Karancu s početkom u 09 sati.

Program počinje u 09 sati sa sajmom domaćih proizvoda gdje će se naći tradicionalni suhomesnati proizvodi, vina, rakije, sirevi, med i proizvodi od meda, kolači, prirodni sokovi, pletene košarice, drvene igračke, te bogata ponuda raznovrsnog cvijeća.

Na štandovima ćete moći naći tradicionalne proizvode poput čvaraka, kulena, slanine, a pripremat će se i tradicionalna jela koja ćete moći kupiti u ugostiteljskom objektu koji će biti postavljen pod šatorom.

U 10 sati su predviđene igre “Kome dulje visi?” i “Zakucavanje”, a u sklopu Proljetnog vašara svake godine se održava izbor za laskavu titulu ”PRINCEZA PUŠNICE”.

Najmasnija, najslanija i najbitnije, najteža slanina bit će princeza, prva ispred svih ostalih slanina koje skrivaju baranjske pušnice.