Najava manifestacija i događaja u Baranji ovaj vikend

Ovaj vikend u Baranji imamo par događaja a to su 14. Paprikafest u Lugu, Mjesec baranjske kuhinje, ‘Game night’ u Kneževim Vinogradima i 6. Baranjska už’na u Jagodnjaku.

Mjesec Baranjske kuhinje

Ovog vikenda, 30. listopada započinje drugi po redu Mjesec baranjske kuhinje, projekt kojim otvaramo vrata Baranje za sve ljubitelje baranjske kuhinje i one koje žele naučiti vještine pripreme autentičnih baranjskih jela.
Na pitoresknim baranjskim lokacijama nastupaju naši baranjski chefovi, čuvari tradicije i poznavatelji baranjske kuhinje.

Prvog dana Mjeseca baranjske kuhinje, u subotu 30. rujna, domaćin je Stipo Golubov iz Gajića koji će nas upoznati s pripremom ovčjeg paprikaša. A u nedjelju, 1. listopada nam otvara vrata svojeg dvorišta chef Šandor Juhas u Zmajevcu, gdje će se kuhati pileći paprikaš i trganci.

14. Paprikafest u Lugu

Paprikafest je manifestacija koja se tradicionalno održava povodom Dana sela Luga, a cilj same manifestacije je valorizacija paprike, posebice mljevene začinske paprike kao jedne od najprepoznatljivijih komponenti baranjske gastronomije.

U cijeloj općini Bilje postoji čitav niz proizvođača začinske paprike, no u Lugu je ipak najveći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja proizvode prepoznatljivo i jedinstveno “crveno baranjsko zlato”.

Kao i sve ostale manifestacije, tako i Paprikafest okuplja brojne izlagače i drugih domaćih proizvoda, kroz ponudu hrane i pića se predstavlja lokalna gastronomija, a kroz ples i pjesmu kulturno-povijesno nasljeđe. S obzirom da u Lugu najvećim dijelom žive Mađari, tijekom Paprikafesta se gosti upoznaju s kulturom i običajima Mađara u Hrvatskoj. Upravo ta bogata multikulturalnost čini cijelu Baranju jedinstvenom i posebnom.

Uz natjecanje najbolje začinske paprike, ljute i slatke, na 14. Paprikafestu se održava i fišijada, a kao i svake godine tu je i umjetničko- kulturni program s nastupom kulturno umjetničkih društava i brojnih izvođača iz Mađarske.

PROGRAM 14. PAPRIKAFESTA U LUGU

SUBOTA, 30.09. 2023.

10:00-11:00 Predaja uzoraka paprike

12:00 Igre Paprika Jancsi

12:30 Proglašenje pobjednika paprike

13:30 Svečano otvaranje

14:00 Kulturno-umjetnički program

18:00 Zabavni program

20:00 Sissi (Slager TV)

21:00 Zabavni program- Kurel Goran

NEDJELJA 1.10. 2023.

10:30 Bogoslužje

12:00 Dan otvorenih vrata – Kuća Biljkinog oca

13:00 7. Kup Baranje-fišijada

16:30 Proglašenje pobjednika fišijade

17:30 Zabavni program- Kiss Kata zenekar

19:00 Zabavni program – Aranycsardas zenekar

Game night – Društvene igre i pub kviz

U subotu, 30. listopada se u Kneževim Vinogradima se održava Game night. Mobilni Atelje doputovat će ove subote prema Kneževim Vinogradima, gdje će mladi uz podršku DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, organizirati ‘Game Night: Društvene igre i konzole + Pub kviz’, za sve zainteresirane mlade.
Sve počinje u popodnevnim satima od 16 do 19 sati kada su na redu Društvene igre i konzole u Podrumskom prostoru Doma kulture (Udruga branitelja), a od 20 sati je ‘Pub kviz’- opće znanje u Caffe bar Cheers-u.
Za kviz prijavite svoju ekipu ovdje: https://forms.gle/wpGbvMbc5bsy5sFW9

Projekt „Mobilni atelje“ financiran je sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, nositelj projekta je DKolektiv, a partneri na projektu su: Općina Borovo, Općina Erdut, Općina Kneževi Vinogradi i Općina Podgorač.

6. Baranjska už’na

Udruga žena “Sretna i spretne” organiziraju 6. Baranjsku už’nu koja će se održati u subotu 30. rujna 2023. godine u Vatrogasnom domu Jagodnjak, Borisa Kidriča 190, s početkom u 14 sati. Očekuj Vas već dobro poznata bogata ponuda:

  • tradicionalne hrane
  • domaćih kolača
  • specijaliteta od divljači

Prijave su u tijeku i traju do sutra, 28. rujna, kotizacija je 10 eura a uključuje konzumiranje hrane i piće dobrodošlice. Sve informacije i prijave online na www.tzbaranje.hr i na broj telefona 098 913 0745.

Poveznica na online prijavu za Už’nu: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSffL5e5-ZrkNIGCtYr9ktL02_YM213rQ5tDvyzCvZ_RongbMw/viewform