Najava manifestacija i događaja u Baranji ovaj vikend

Ovaj vikend u Baranji imamo par događaja a to su Mjesec baranjske kuhinje u Čemincu, 6. Febire, festival biciklističke rekreacije Hrvatske sa startnom pozicijom u Belom Manastiru a završnom u Osijeku, Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju.

Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju – 21. listopad

Dan dvorca Eugena Savojskog u Bilju obilježava se u subotu, 21. listopada.

U čarobnom perivoju dvorca Eugena Savojskog održati će se prigodni program za djecu i mlade, s početkom u 12 sati.

Program:

12:00 Prikaz života u Turskom logoru

13:00 Predstava – 1.dio:Turska opsada

13:30 Nastup dječjih folklornih skupina

7 viteških proba (streličarstvo, mačevanje, puhaljke)

14:00 Predstava- 2. dio: Kršćanski napad

Do 15 sati isprobavanje svih atrakcija!

Organizator događanja je Demokratska zajednica Mađara Hrvatske iz Bilja, uz podršku Općine Bilje i Savjeta za nacionalne manjine.

6. Febire, festival biciklističke rekreacije, nedjelja 22.10

Nakon poteškoća i odgoda našeg tradicionalnog FEBIRE-a, s ponosom dočekujemo 22. listopada 2023. godine kada ćemo realizirati Festival biciklističke rekreacije Hrvatske.

Kao što već znate, Savez sportske rekreacije „Sport za sve“ Osječko-baranjske županije, u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije i Hrvatskim savezom sportske rekreacije “Sport za sve”, organizira 18. Festival biciklističke rekreacije Hrvatske – 6. FEBIRE.

Febire je sportsko – rekreacijski te turističko – kulturni projekt namijenjen svim generacijama. Cilj mu je proširiti svijest o važnosti kretanja i zdravog načina života, potaknuti djecu, mlade i odrasle osobe na bavljenje rekreacijskim biciklizmom te korištenje bicikla u svakodnevnom životu.

Biciklisti će sudjelovati u vožnji na rutama Osječko-baranjske županije i okolice s polascima iz Osijeka, Belišća, Belog Manastira i Vukovara, a cilj svih biciklističkih ruta bit će u dvorištu Stare pekare osječke Tvrđe.

Očekuje se dolazak 600 biciklista s područja cijele Hrvatske.

PROGRAM:

  1. listopada 2023. godine – FEBIRE – CENTRALNA BICIKLIJADA

Rute ostaju nepromijenjene za sva polazišta, a u Belom Manastiru se starta prema sljedećem rasporedu:

-> 10:00 – BELI MANASTIR (Trg Slobode Beli Manastir)
polazak Trg Slobode – kružni tok I nastavak prema Šećerani – Šumarina – Luč – Petlovac – Spomenik palim Borcima (spajanje s rutom Belišće) – Jagodnjak – Novi Čeminac – Uglješ – Darda (odmor jezero Jola – spajanje s rutom Osijek) – nastavak prema Mecama – Bilje – Podravlje – promenade (lijeva obala) – pješački most – promenada – Tvrđa
Ruta će se kretati predviđenom brzinom od 15-16 km/h.

Za bicikliste iz Belišća i Belog Manastira osiguran je prijevoz iz Osijeka do njihovih polazišta (autobusi + prijevoz bicikala).

Prijavni centar u Osijeku otvara se u 9:30 sati.
Prijavni centri u Belišću i Belom Manastiru se otvaraju 30 minuta prije starta.

Sve ranije zabilježene prijave, kao i uplaćene kotizacije vrijede i za novi datum. 

FEBIRE 2023. ONLINE PRIJAVA

Mjesec baranjske kuhinje u Čemincu, nedjelja 22.10

Traje mjesec baranjske kuhinje a do sada smo mogli sudjelovati na radionicama u pripremi fiš paprikaša, trganaca, perkelta. Ovoga vikenda, 22. listopada mjesec baranjske kuhinje se nastavlja a svoja vrata otvara chef Stipe Dumančić iz Čeminca. Kuhat će se čobanac a radionice će trajati od 11 do 13 sati.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na radionice putem Google obrasca u kojem su navedene i sve osnovne informacije o prijavi.

Rezervacija: putem navedenog obrasca

Informacije: mjesecbaranjskekuhinje@gmail.com / t: 099 733 2001.

Mjesec baranjske kuhinje je projekt kojim otvaramo vrata Baranje za sve ljubitelje baranjske kuhinje i one koje žele naučiti vještine pripreme autentičnih baranjskih jela.