Najava manifestacija i događaja u Baranji ovaj vikend

Ovaj tjedan u Baranji imamo par događaja a to su Dan grada Belog Manastira, obilježavanje 100-godišnjice župe u Baranjskom Petrovom Selu i Kopački rit Močvara trail 2023.

Dan grada Belog Manastira, subota, 11. studeni

Bliži se Dan Grada Belog Manastira koji se obilježava u subotu, 11. studenoga 2023.godine.

Taj dan slavi se i Sveti Martin, svima dobro poznato Martinje. Na sam Dan Grada održat će se sveta misa te blagoslov vina. U popodnevnim satima prikaz legende o Svetom Martinu te koncert Najboljih hrvatskih tamburaša na Trgu slobode.

Između ostalih aktivnosti održat će se brojne sportske kao što su turnir u kuglanju, odbojci i boćanju. Brojne su i aktivnosti iz kulture.

Ističe se sajam domaćih proizvoda koji će se održati u subotu, 11. studenog, na Trgu slobode kada će za građane biti organizirana podjela graha u 13 sati.

Program:

09:00 – 15:00 sati Sajam domaćih proizvoda uz konzumaciju gastro ponude – grah za građane, Trg slobode (podjela graha u 13,00 sati)

10:30 sati – Polaganje vijenaca, Središnji križ na Katoličkom groblju u Belom Manastiru

11:00 sati – Sveta misa, Crkva sv. Martina biskupa u Belom Manastiru

12:00 sati – Blagoslov vina, Crkva sv. Martina biskupa u Belom Manastiru ( u dvorištu)

17:00 sati – Prikaz legende o svetom Martinu, Ulica sv. Martina 31a

18:00 sati – 10. susreti reproduktivnih folklornih ansambala, “U jesen si Baranjo lipa“, Velika dvorana Centra za kulturu

20:00 sati – Koncert Najbolji hrvatski tamburaši, Trg slobode

Kopački rit Močvara trail 2023., subota, 11. studeni

Kopački rit Močvara trail je završna utrka Slavonsko-baranjske trail lige 2023. godine. Održat će se u subotu, 11. studenoga u parku prirode Kopački rit, a trči se kroz najljepše dijelove južnog dijela PP Kopački rit. Staze su od 21 km, Velika močvara i 8 km, Mala močvara.

Sve počinje subotu 11. studenoga u 10 ujutro s prijava sudionica. Start će biti kod prijemnog centra PP Kopački rit, Kopačevo, Mali Sakadaš 1. Rane prijave su 20 eura i traju do 01.11.2023., a nakon toga su 25 eura bez startnog paketa.

Startnina uključuje sljedeće stavke:
1) Sudjelovanje na utrci
2) Okrjepa poslije utrke
3) Službeno mjerenje vremena, obrada i objava rezultata
4) Sve potrebne dozvole od mjerodavnih institucija
5) Postavljanje staze i troškove pregleda terena
6) Ulaznica u PP Kopački rit
7) Finišerske medalje
8) Buff

Prijave su na stranici: www.racesmanager.com
Satnica:
10:00 h – 10:40 h prijave
10:45 h – Brifing
11:00 h – Start
13-14 h – Proglašenje pobjednika

Župa sv. Lovre u Baranjskom Petrovom Selu u nedjelju obilježava 100 godišnjicu postojanja, nedjelja, 12. studeni

U nedjelju, 12. studenog 2023. godine, župa sv. Lovre, đakona i mučenika Baranjsko Petrovo Selo, slavi veličanstvenih 100 godina postojanja. Ova važna obljetnica označava stoljetnu vjernost, zajedništvo i duhovni rast unutar ove župe. Osnovana 1923. godine kao filijala župe Beremend, Baranjsko Petrovo Selo postalo je samostalna župa posvećena sv. Lovri, đakonu i mučeniku.

Središnja proslava ove značajne obljetnice započet će u 11 sati, kada će vjernici i uzvanici zajedno sudjelovati u svečanoj euharistijskoj službi. Svetu misu predvodit će monsinjor Đuro Hranić, nadbiskup, čime će dodatno obogatiti duhovnu dimenziju ove svečanosti. Ovaj poseban događaj privući će vjernike iz cijele zajednice, kao i goste iz drugih župa i gradova, stvarajući tako jedinstvenu priliku za zajedničku molitvu, zahvalnost i slavlje.

Ova 100. godišnjica župe sv. Lovre, đakona i mučenika Baranjsko Petrovo Selo, predstavlja ne samo povijesni trenutak, već i priliku za zajedništvo, ljubav i duhovni rast. Ujedinjeni u vjeri, vjernici će proslaviti svoju prošlost, sadašnjost i budućnost, ispunjeni nadom, zahvalnošću i ljubavlju prema Bogu i svojoj zajednici.