NAJAVA: Monodrama ,,Ispit savjesti” u Centru za kulturu Beli Manastir

Centar za kulturu Grada Belog Manastira, organizira gostovanje Roberta Kurbaše s monodramom „Ispit savjesti“. Redatelj je sam glumac, koji je izvršio i scensku prilagodbu prema prozi Tina Ujevića. Glas duše dala je Jelena Bosančić, stručni suradnik je Tomislav Najev, a autor glazbe Miki Nopling.

Monodrama „Ispit savjesti“ dio je autorskog projekta glumca Roberta Kurbaše, koji uz to što se pojavljuje na sceni, potpisuje scensku prilagodbu i režiju.

Predstava će biti odigrana povodom Svjetskog dana kazališta 27. ožujka 2021. (subota) u 19.00 sati u Velikoj dvorani Centra za kulturu. Ulaznice po cijeni od 30,00 kn mogu se kupiti Iisključivo u pretprodaji radnim danom od 9 do 14 sati u Centru za kulturu ili rezervirati na broj 095 383 91 39.

Broj mjesta je ograničen uz obavezno poštivanje važećih epidemioloških mjera vezanih uz održavanje kulturnih programa prema preporukama HZJZ.

O predstavi

Kralježnica predstave je istoimeni esej Tina Ujevića oko kojega je Kurbaša vješto isprepleo druge Ujevićeve prozne tekstove pa se na sceni, u obraćanju samome sebi, ali istodobno i publici, dotiče svevremenih tema, tema bliskih i suvremenom čovjeku. Kurbaša postavlja pitanja, ona ista koja je postavljao i Ujević – o moralu, religiji, odnosu žene i muškarca, prijateljstvu, iluzijama i stavrnosti, tražeći odgovore na izazove vlastite savjesti. Ova je predstava borba sa samim sobom, dijalog s vlastitom savješću – ispit savjesti koji glumca, ali i gledatalja vodi do katarze. Jer teme kojih se dotiču Ujević i Kurbaša svevremenske su pa predstava tjera na razmišljanje, preispitivanje vlastitog bitka, smisla i pravih vrijednosti.

U promišljanju, vječnom propitivanju smisla vlastitog postojanja, iz tjeskobe, spoznaje i samospoznaje, iz glumca izvire zrelost i svevremenost svojstvena Ujevićevoj riječi. I to je ono što povezuje vječnog Ujevića i mladog Kurbašu. I to je ono što drži pozornost, jer prodire duboko i prisiljava na suočavanje sa svojom nutrinom. A ovdje nisu na ispitu samo pisac i glumac, već na čudesan način koji nudi kazališna igra, na scenu pristupa i svaki gledatelj, pa Kurbašin Ispit savjesti postaje vrtlog mnogih savjesti s jasnim ciljem – učiniti nas boljim ljudima.