Najava: Petaračke buše

foto: MB Press/arhiva

Udruga Petaračke buše i ove godine organizira pokladnu manifestaciju “Petaračke buše” koje će se održati od 11. do 13. veljače u Baranjskom Petrovom Selu.

Tri dana za redom održat će se pokladne povorke, kulturno-umjetničke priredbe, oblačenje članova KUD-a i ostalih mještana sela u ”male”, „lipe“ i „strašne“ buše.

Tradicija stara više stoljeća njeguje se i danas. Postoji nekoliko legendi o bušama. Jedna legenda kaže da su buše  svojom bukom i galamom tjerale Turke s ovih prostora, dok  prema drugoj legendi strašne buše tjeraju zimu. Petaračke buše održavaju se u Baranjskom Petrovom Selu, u narodu zvanom i Petarda, pa otuda i naziv manifestacije.

Sva četiri dana manifestacije organizirane su velike povorke koje hodaju selom, pali se fašnik, a ne manjka ni gastronomskih delicija. Uz neizostavne krafne, pije se rakija i vino, peče se vol na ražnju, a svaki dan manifestacije završava se zabavom.

11. veljače (nedjelja) – očekuju se mimohod i nastupi domaćih i gostujućih lipih buša, a poslije glazbeni program i zabava u Društvenom domu
12. veljače (ponedjeljak) – strašne buše, uz zabavu pod maskama
13. veljače (utorak) – tradicionalni mimohod lipih i strašnih buša, spaljivanje fašnika, gastro ponuda, vol na ražnju te velika zabava