Najava: Postani hrvatski vojnik – Hrvatska vojska s građanima u Osijeku

foto: MORH/arhiva

Za sve posjetitelje grada Osijeka u subotu 15. lipnja organizirane su atraktivne pokazne vježbe i prikaz sposobnosti te izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na tri gradske lokacije

Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska pozivaju građane grada Osijeka i sve zainteresirane posjetitelje na zajedničko druženje s pripadnicima Hrvatske vojske, u subotu 15. lipnja 2024. od 9:00 do 13:00 sati.

Središnji dio programa koji obuhvaća atraktivne pokazne vježbe i prikaz sposobnosti Hrvatske vojske započinje u 10.00 sati, a događaj je organiziran u cilju promocije vojnog poziva pod geslom „Postani hrvatski vojnik“.

Na osječkom nebu očekuje se prelet višenamjenskih borbenih aviona Rafale, kao i helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tom prigodom građani će u razgovoru s pripadnicima Hrvatske vojske moći saznati sve informacije o vojnom pozivu i mogućnostima ostvarivanja karijere u Hrvatskoj vojsci, uključujući informacije o dragovoljnom vojnom osposobljavanju, vojno studijskim programima, stipendiranju učenika srednjih škola te o svim praktičnim i specifičnim karakteristikama vojnog poziva.

Svoja iskustva u Hrvatskoj vojsci s građanima će podijeliti istaknuti pripadnici Hrvatske vojske, pobjednici natjecanja za najspremnijeg pripadnika Hrvatske vojske „Prvi za Hrvatsku“, pripadnici koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnom natjecanju u SAD-u „Minnesota Best Warrior Competition“, ročnici koji se trenutno nalaze na dragovoljnom služenju vojnog roka, kadeti Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i vojni piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U bogatom vojnom programu sudjelovat će i višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva čiji prelet je planiran u 11:05 sati.

Za posjetitelje su organizirane pokazne vježbe i aktivnosti Hrvatske vojske na tri lokacije, i to:

1. Prostor između Bastiona i nogometnog igrališta „Elektra“

Od 9:00 do 13:00 sati pokazne vježbe postrojbi Hrvatske vojske.

Središnji dio započinje u 10:00 sati i uključuje prikaz rada robota za uklanjanje minsko-eksplozivnog sredstva, prikaz rada Antiterorističke vojne policije, prikaz sposobnosti vojno-policijskih pasa, rukovanja dronom te vojno akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga izvest će skok padobranom i pokaznu vježbu zauzimanja visoko vrijednog cilja.

Izjave za medije potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivan Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida planirana je oko 11.15 sati.

2. Prostor kod II. gimnazije Osijek

Od 9:00 do 13:00 sati – izložba naoružanja i vojne opreme na kojoj će posjetitelji moći razgledati opremu i naoružanje koje koristi Hrvatska vojska.

3. Trg svetog Trojstva

9:30 sati – Atraktivna vojno-akrobatska vježba Počasno-zaštitne bojne.