Najbolji kulen Matije Povoljnjaka iz Jagodnjaka

Danas je održana tradicionalna Kulinijada u Jagodnjaku. Ovo natjecanje najboljeg kulena ove godine okupilo je 111 izlagača. Da se Baranja i Slavonija mogu dičiti gastronomskom ponudom odavno je poznato, a kulen kao zaštitni znak ovih krajeva nije uzalud.

Program i natjecanja na Kulinijadi pratio je veliki broj mještana Jagodnjaka i susjednih naselja, sudionici natjecanja, proizvođači i ljubitelji kulina, kao i drugi gosti, a svima je dobrodošlicu poželjela općinska načelnica Danijela Mlinarević.

Najbolji kulen napravio je Matija Povoljnjak iz Jagodnjaka koji je rekao da su glavni sastojci dobrog kulena paprika i sol, a ostalo je tajna. Jedino što je otkrio jest da je teško proizvesti kulen i on ga ne proizvodi sam nego uz pomoć oca komu on pomaže kod svinjokolje i svega što uz to ide. Jedino što je otkrio jest da je teško proizvesti kulen i on ga ne proizvodi sam nego uz pomoć oca komu on pomaže kod svinjokolje i svega što uz to ide.

Kulen ili kulin je vrhunski proizvod koji se jedino može pronaći u Slavoniji i Baranji, ove godine imamo manji broj izlagača, vjerojatni razlog tome je protekla pandemija Covid-a te visoke cijene hrane u svinjogojstvu. Također je kulin zaštićen i oznakom zemljopisnog podrijetla kao Baranjski kulin i Slavonski kulin i to trebamo iskoristiti u promociji našeg kraja”, rekao organizator Stevo Mlinarević.

Dvadesetdruga Kulinijada u Jagodnjaku je tradicionalni događaj koji okuplja velik broj proizvođača kulena. Ove je godine prijavljeno 111 uzoraka. Važno je sudjelovati i želimo da se tradicija nastavlja jer je kulen zaštićeni proizvod u Slavoniji. Kulinijada se održava u sklopu Dana općine Jagodnjak, rekao je zamjenik osječko – baranjskog župana Josip Miletić