Najčešće zablude o išijasu: Evo zašto se može dogoditi i tebi!

foto: Pixabay

Išijas je bol koja se može protezati od donjeg dijela leđa pa sve duž nogu do nožnih prstiju. Do išijasa dolazi zbog priklještenja živca, pa često lumboishijalgiju povezujemo sa starosti pacijenta, što zapravo uopće nema veze s godinama, piše Mamin kutak.

Bol je snažna i oštra, pojavljuje se iznenada, najčešće kreće od donjeg dijela kralježnice i potpuno se širi prema stopalima.

Najčešće zablude o išijasu

  • Išijas se pojavljuje kod starijih – Upravo suprotno može dogoditi i mladim ljudima, čak i onima dobre tjelesne kondicije.
  • Išijas se ne može izliječiti – Išijas se uspješno liječi terapijama, a promjenom životnog stila može se i potpuno izbjeći njegova ponovna pojava. Samo u najtežim slučajevima potrebna je operacija.
  • Išijas je teško prepoznati – Upravo način na koji se bol pojavljuje i širi često je vrlo jednostavno otkriti da se radi upravo o išijasu.
  • Jedini simptom je bol – Nažalost uz specifične bolove, često se javljaju i popratni simptomi, kao što je savijanje cijelog tijela na jednu stranu kako bi se tijelo pokušalo zaštiti od bolova, čime postajemo sve manje pokretni i funkcionalni.

Bolovi nakon što se pojave mogu biti periodični i varirati od vrlo jakih do umjerenih i potpuno izdržljivih. Najčešće se javljaju kod osoba starijih od 30 godina, dok nakon 50 godina starosti učestalost pojave išijasa opada.

Kada je potrebno hitno posjetiti liječnika?

Simptomi išijasa nisu ugodni, no u većini slučajeva ne predstavljaju ugrozu za opće zdravlje, uglavnom se pojavljuje bol, trnci, savijanje trupa i slabljenje mišića. No kada se jave sljedeći simptomi, potrebno je hitno posjetiti liječnika:

  • Neizdrživi bolovi
  • Iznenadno pogoršanje simptoma
  • Neurološki problemi

O težini simptoma ovisit će i daljnji tok liječenja, no svakako nemojte ignorirati problem i na vrijeme se obratite vašem liječniku, zaključuje Mamin kutak.