Najezda smrdljivih martina: Evo kako ih otjerati na prirodan način

foto: Pixabay

Svake jeseni dolazi nam već dobro poznata najezda ‘Smrdljivih Martina’. Svatko se od nas već susretao s ovim problemom. Kako se riješiti smrdljivih martina? Pitanje koje je sigurno svima prošlo kroz glavu.

Posljednjih par godina smrdljivih martina je sve više, a nekada su se pojavljivali samo u određeno godišnje doba no sada ih viđamo i u jesen, zimu i proljeće. Veliki plus za njih je i trenutna situacija s globalnim zagrijavanjem zemlje i što godinama nismo imali pravu i poštenu zimu. Jesu li smrdljivi martini zaista postali stalni gosti, umjesto sezonski posjetitelji, u našim krajevima?

Smrdljivi maritini ne podnose hladnoću pa se pred zimu spremaju za prezimljenje te zbog toga ulaze u tople prostore: stanove, kuće i slično. Repelenata za zaštitu nema, a jedina zaštita koja može pomoći je postavljenje mreža na prozore i zatvaranje prozora, no ponekad ih ni to neće spriječiti od ulaska u domove, stanove i slično.

Vrlo nam se često javlja i smrdljiva greta te vrsta Nezara viridula koju krasi intenzivna zelena boja, a oblikom tijela nalikuje na smrdljivog martina. Zajednička osobina ove porodice je proizvodnja hlapljivih kemijskih tvari u mirisnim žlijezdama. Ti neugodni mirisi djeluju kao alarmni i obrambeni signali protiv prirodnih neprijatelja, a stjenice ih najčešće ispuštaju kada osjete opasnost.

U nastavku teksta pročitajte neke savjete za prirodno suzbijanje ovih dosadnih stjenica.

Prirodni pripravci za borbu protiv smrdljivih martina

Eterično ulje mente. Miris mente je većini ugodan, ali smrdljivim martinima je izrazito odbojan. Ako ne želite biljku, možete nabaviti i eterično ulje mente, od kojeg se u kombinaciji s vodom može napraviti sprej. Njime poprskate sva mjesta koja bi smrdljivim Martinima mogla poslužiti kao ulaz u vaš dom. Možda ćete postupak morati ponoviti kroz par dana, sve ovisi o jačini i kvaliteti eteričnog ulja.

Nasjeckani češnjak. Martini ne vole miris češnjaka, pa ga je dobro narezati na sitno i postaviti na strateškim ulazima i prozorima kako bi odbili najezdu.

Pripravak od ljuski luka. Uzeti 20 grama ljuski luka, preliti s 1 l vruće vode i ostaviti tijekom 5 dana. Nakon toga procijediti i dobivenu tekućinu koristiti za tretiranje biljaka. Kod povećane količine smrdljivih martina biljke se trebaju sprejati svaki dan (do 3 puta dnevno) u periodu od 5 dana.

Pripravak od čili paprika. Za pripremu ovog pripravka uzeti 100 g čili papričica i usitniti ih. Usitnjenu papriku preliti s 1 l vode i kuhati sat vremena na laganoj vatri u poklopljenoj posudi. Ovako prokuhanu tekućinu ostaviti tijekom 2 dana, a nakon toga procijediti. Za tretiranje uzeti 100 ml dobivene tekućine i razrijediti sa 10 l vode.

Pripravak od sjemena gorušice. Sjeme gorušice samljeti u prah. Potrebno je 0,5 kg praha gorušice preliti s 0,5 l vrele vode, dobro izmiješati i ostaviti da se ohladi. Tekućinu procijediti i doliti 9,5 l vode da ukupno imate 10 l tekućine kojom se sprejaju napadnute biljke, piše AgroKlub.

Imate li vi neke savjete za suzbijanje smrdljivih martina?