Najveća kulturna manifestacija u Baranji-28. Baranjski bećarac

foto: MB PRESS

Najveća kulturna manifestacija u Baranji, Baranjski bećarac, održat će se 2. i 3.lipnja 2023. godine kod crkve sv. Petra i Pavla u Topolju. KTM Baranjski bećarac je organizator i u razgovoru s Filipom Golubovom, članom Upravnom odbora saznali smo neke novitete i zanimljivosti o jednoj od najvećih kulturnih manifestacija na području Baranje.
Sama manifestacija nastala je 80-ih godina kao smotra Općine Draž, u svakom selu je postojalo kulturno umjetničko društvo i svake godine bi se manifestacija selila iz sela u selo kako bi cijeli šokački dio Općine bio pokriven. Kroz godine se mijenjao program, no fokus je ostao isti a to je održavanje kulture.


Manifestacija se više ne seli nego je stacionirana za stalno kod crkve Sv.Petra i Pavla u Topolju. Povod toga je bila 300. obljetnica crkve prošle godine. Oko crkve se nalazi livada od dva hektara koja je idealno mjesto za održavanje ovako velike manifestacije.
„I dalje je koncentracija na smotri folklora, ideja je sačuvati tradiciju i kulturu ovoga kraja i prezentirati sam bećarac, a fokusirali smo se i na to da postanemo mjesto okupljanja Hrvata izvan Hrvatske, odnosno naših Šokaca i Bošnjaka izvan Hrvatske“, rekao je Filip.

Bogat program proizlazi iz kulturnog, gastro, eno i zabavnog sadržaja koji su nam pripremili organizatori. Baranjski bećarac počinje u petak 02.06, a otvara se s Prvenstvom Podunavlja u kuhanju graha. „Ideja je prikazati tradicijski način kuhanja graha, odnosno brendirati grah u zemljanom loncu kao šokački grah“, rekao je Filip.


Noviteti koji nas čekaju ove godine su Pučko crkveno pjevanje marijanskih pjesmi, koje je pod zaštitom Ministarstva kulture, i utrke zaprežnih kola Konjogojskih udruga.
Koncert pučkog crkvenog pjevanja, ove godine se prvi puta održava na Baranjskom bećarcu. Okuplja 11 kudova iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, jedan mađarski kud s područja Baranje, a ostalo su šokački i bunjevački kudovi. Pučko crkveno pjevanje u Baranji je predmet zaštite Ministarstva kulture, kao nematerijalno kulturno dobro

Konjogojske Udruge će ove godine imati utrku zaprežnih kola, a tijekom dana će se održati revija svatovskih kola. Posjetitelji će imati priliku družiti se s konjima, slikati i upoznati rad jednog konjogojca.

Nadalje, Festival tista koji se održava u subotu, jedna od najvažnijih stvari, koji se prošle godine organizirao promotivno, a ove godine će se podići na višu razinu. Novitet su glineni tanjuri s motivom ruku koje mijese tijesto s natpisom „Festival tista“. To je suvenir kojeg će posjetitelji moći kupiti ove godine na Baranjskom bećarcu i s time degustirati starinska jela od tjestenine koja će se pripremati. Za sve one koji bi voljeli naučiti zamijesiti tijesto, ove godine se mogu iskušati u radionici izrade tista, gdje će naučiti kako zamijesiti tijesto za trgance, lokšice, zavezance, čikove i ostalo.

Što se tiče popratnih radionica, na sajmu domaćih proizvoda bit će moguće vidjeti grupu iz Mohača koja izrađuje bušarske maske i grupu iz Bačkog Monoštora koja će izrađivati ribarske mreže i drvene klompe.
Zabavni dio programa započinje tijekom večernjih sati i traje do kasno u noć. Za zabavu su zaduženi tamburaški sastav „Rubato“ i „Garavi“.


Više o programu pogledajte na plakatu.