Najveće prijetnje za WordPress korisnike

Wordfence je donio toliko očekivani godišnji izvještaj o najvećim prijetnjama za WordPress korisnike. Kao i svake godine, on se pomno prati kako bi se reagiralo preventivno i spriječilo tko zna kakve sve oblike štete.

Naime, prijetnji rijetko nedostaje na toj platformi i bolje je pripremiti se što kvalitetnije za ono što je otprije poznato. Posebno u ova vremena kad se više vremena provodi online nego ikad prije.

Kroz 2020., Wordfence je blokirao više od 90 milijardi neautoriziranih pokušaja prijave na tuđe korisničke račine s čak 57 milijuna jedinstvenih IP adresa. U prijevodu, odvijalo se oko 2800 takvih pokušaja svake sekunde. Stoga, Wordfence savjetuje korisnicima služenje MFA (multi-factor authentication) metodama za efektivnu zaštitu.

Nažalost, nisu ovi problemi jedini, prošle godine je potvrđeno 4,3 milijardi pokušaja eksploatacije otprije poznatih ranjivosti. I kao treća metoda, podosta efektivna, jest malware. Hakeri su njegovom implementacijom uspješno “zarazili” 206.000 stranica, što se ne bi dogodilo pravovremenim nadopunama i nadogradnjama pluginova ili tema.

“Kao i uvijek, nadopuna plugina i tema na WordPress stranici je najbolja moguća zaštita protiv ovakvih aktivnosti. Stoga, provjerite svoju stranicu pa je nadopunite ako je to potrebno. Da bi vam bilo lakše, registrirajte se na Wordfence jer naši korisnici dobivaju pravovremeno sve potrebne obavijesti na e-mail adrese, tako da automatski znaju što i kada nadopunjavati kako bi bili sigurniji”, napomenuli su u Wordfenceu.

U konačnici, napominje se i da ljudski faktor igra iznimnu ulogu pri zaštiti od svih vrsta napada. Održavanje alata kojima se osoba koristi, kao i informiranje o aktualnostima u smislu eventualno problematičnih pluginova ili tema, itekako će pomoći u borbi protiv pošasti koja ne jenjava već se konstantno razvija i ne odustaje u pokušajima…