Najviše se krivotvore kovanice od 2€, 1€ i 50 centi

FOTO: CAVNA PRO

Je li uvođenje nove valute bilo uspješno i u skladu s planom, u “Studiju 4” govorio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

Prelaskom na novu valutu pojavili su se prvi primjeri lažnih eura. Mavriček kaže da imaju saznanja o krivotvorenim novčanicama i kovanicama, dobili su ih na analizu. To su najčešće jednostavne krivotvorine koje predstavljaju filmski i kazališni novac, što i piše na novčanicama. Te novčanice su, dodaje, napravljene na jeftinom papiru, dok su euro novčanice na papiru koji se sastoji od 100% pamučnih vlakana, šuškave su, rastezljive, čvrste i imaju grublju strukturu. Na pitanje kako prepoznati lažne kovanice, kaže da je to najlakše pomoću magneta.

– Najviše se krivotvore najveći apoeni kovanica, to su 2€, 1€ i 50 centi, dodao je.

Komentirajući povećanje cijena, rekao je da se građani za to mogu obratiti Državnom inspektoratu, a za cigarete Carinskoj upravi. Što se tiče bankarskih usluga, građani se mogu javiti HNB-u.

Što se tiče ugostitelja i trgovaca, kaže da su do 31. prosinca podigli oko 107,7 mil. €.

– Mi smo banke predopskrbili s 1,3 mlrd €, dodao je.

Ističe da u bankama ima dovoljno novca, pripremljeno je 627 mil. komada kovanica i 346 mil. komada novčanica. Tijekom ove godine dodatno će izraditi 210 mil. komada kovanica, što bi trebalo zadovoljiti sve potrebe u RH.