Nakon ponovljenog suđenja Branimir Glavaš proglašen krivim u slučajevima Garaža i Selotejp

foto: N1/Screenshot

Zagrebački županijski sud je danas, 27. listopada, nakon ponovljenog suđenja Branimira Glavaša ponovno proglasio krivim za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata.

Ovaj zločin uključuje ubojstvo šest muškaraca i jedne žene, kao i nečovječno postupanje prema srpskim civilima. Branimir Glavaš je osuđen na sedam godina zatvora, dok su ostali suoptuženici dobili različite zatvorske kazne, uključujući Gordana Getoš Magdić s četiri godine, Zdravka Dragića i Dina Kontića s po tri godine zatvora, piše Dnevnik.hr.

Ovaj slučaj je prošao kroz niz sudskih procesa i ponovljenih suđenja. Na prvom suđenju 2009. godine, Glavaš i ostali suoptuženici su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, no pravomoćnu presudu je ukinuo Ustavni sud. Branimir Glavaš je već odslužio veći dio osmogodišnje kazne u zatvorima u Bosni i Hercegovini prije nego što je prva presuda bila ukinuta.

Nakon niza pravnih obrata, suđenje Glavašu i njegovim suoptuženicima ponovno je započelo 2017. godine i još jednom iz početka krenulo u listopadu 2021. Vrhovni sud je također ukinuo odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda iz ožujka 2019. kojom se trebalo odvojiti ponovljeno suđenje Glavašu od postupka njegovih suoptuženika.