Naplata parkiranja u Belom Manastiru?

Danas u 13 sati održana je 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira. Tijekom aktualnog sata sjednice raspravljalo se o pitanjima gradskih bazena, naplate parkiranja u gradu, ali i javnom prijevozu. 

Predviđeno zaduženje Grada Belog Manastira za projekt gradskih bazena je 6,5 milijuna kuna, a ukupna raspoloživa sredstva za projekt su 9,5-10 milijuna kuna. Na javnoj nabavi koja je raspisana za ovaj projekat jedini ponuditelj zatražio je 17 milijuna kuna s PDV-om. Zbog vrlo visokog iznosa ponuda je odbijena te je javna nabava poništena. ”Mišljenja smo da iznos od 17 milijuna kuna građani Belog Manastira i Grad Beli Manastir ne može platiti.” – prokomentirao je gradonačelnik Tomislav Rob. Dodaje kako smatra da je ponuda nerealna i precijenjena te da Grad na takve uvijete neće pristati. Nova javna nabava za projekt gradskih bazena biti će raspisana u idućih nekoliko dana te će se s obzirom na ponude odlučiti što dalje.

Raspravlja se mogućem uvođenju naplate parkiranja na području Grada, no odluka još nije donesena. Kao razlog uvođenja naplate parkiranja gradonačelnik navodi: ,,Nedostatak parkirnih mjesta u centru Grada je kroničan, u svakome radnom danu do 15 sati pa čak popodne i navečer.” Kao dodatan razlog navodi se problem pristupa stanara stambenih koji bi, ako se naplata pariranja uvede, imali dodate troškove.

”Smatramo da bi naplatom parkiranja uveli red te konačnu mogućnost da se s dodatnim sredstvima već postojeći parkinzi održavaju i da se izgrade novi.” – rekao je gradonačelnik Tomislav Rob

Gradonačelnik naglašava da građani još uvijek ne moraju strahovati od dodatnih troškova jer odluka o naplati još uvijek nije donesena pa tako ni početak provedba iste.

Javni prijevoz u Belome Manastiru problem je koji građani iskazuju već dulje vrijeme stoga je planirano da se do rujna tekuće godine pokrene projekt uvođenja gradskog prijevoza. Gradske staze služile bi kao povremeni prijevoz prvenstveno za srednjoškolce i osobe starije životne dobi u gradu i prigradskim naseljima. Za projekt je potrebno dva vozača i gradski autobus koji se mora kupiti. Baranjska čistoća u svom vlasništvu ima jedan gradski autobus no on ne zadovoljava uvijete prema pravilniku o prijevozu školske djece i djece u prometu stoga je potrebno nabaviti novi.