Nezaboravan tjedan baranjskih učenika s Norvežanima, Turcima i Rumunjima

Od 11. do 17. ožujka 2019. godine Osnovna škola Popovac, u sklopu Erasmus+ projekta „Kids Against Plastic Pollution“, ugostila je 24 učenika i osam učitelja iz Norveške, Rumunjske i Turske. Dani ispunjeni aktivnostima brzo su proletjeli, a uz puno rada svakako nije nedostajalo zajedničkog druženja i zabave.

Na kreativnim radionicama učenici su od reciklirane plastike izrađivali nakit, odjevne predmete, igračke, posude za cvijeće, namještaj za školsku knjižnicu te hranilice za ptice. Platnene torbe, sašivene od starih plahti i jastučnica, oslikane su eko-motivima i porukama.

Liliana Solomon, mlada znanstvenica iz New Yorka, poučila je učenike o važnosti aktivizma građana u zaštiti okoliša i podijelila svoja iskustva iz Amerike. Da ne bi sve ostalo samo na riječima, pobrinuli su se učenici mirno prosvjedujući u Osijeku. Upozorili su građane na štetnost plastičnih vrećica i jednokratne plastike. Izložba učeničkih fotografija „Plastični horizont“ u Belom Manastiru ukazala je na velik problem plastičnog otpada kako u Slavoniji i Baranji tako i u zaljevima Norveške, delti Dunava u Rumunjskoj te u glavnom turskom ljetovalištu Antaliji.

Tijekom jednodnevnog izleta u Zagreb razgledali su znamenitosti hrvatske metropole i zabavili se u Muzeju iluzija. Od Petre Andrić iz hrvatskoga Greenpeacea doznali su više o problemu mikroplastike koja čini 80% ukupnog otpada na Mediteranu.

Radionica s mikroskopima i proučavanje donesenih uzoraka vode iz zemalja sudionica projekta ukazala je na problem onečišćenja vode u svim mjestima. Tijekom razgovora učenici su predložili načine kako svatko u svojoj lokalnoj zajednici može pokušati riješiti taj ozbiljni ekološki problem. Ideja u kojem će smjeru dalje djelovati nije nedostajalo, a posađeno drvo prijateljstva u školskom vrtu podsjetnik je da škole uključene u projekt „Kids Against Plastic Pollution“ biraju planet, a ne plastiku.

U rujnu baranjski učenici putuju u posjet prijateljima u Rumunjskoj, a dotad svi zajedno, iako na različitim krajevima Europe, nastavljaju borbu protiv plastičnog zagađenja.