Nova oprema povećava uspješnost u postupcima potpomognute oplodnje

Nakon instaliranja nove opreme, stolnog inkubatora i aspiratora, čiju je nabavu sufinancirala Osječko-baranjska županija, zamjenik župana Goran Ivanović i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić jučer (12. studenoga 2019. godine) posjetili su Klinički bolnički centar Osijek, gdje su zajedno s ravnateljem KBC-a doc. dr. sc. Željkom Zubčićem obišli Zavod za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju.

Zavod za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju ove je godine proveo više od 400 različitih postupaka na području potpomognute oplodnje. Kako kaže v.d. voditelja Zavoda dr. Zoran Popović, pomoć parovima za ostvarenje željenog roditeljstva sve je veća. Donedavno se procjenjivalo da je potrebna svakom šestom paru, a sada petom, no stvarna brojka je još veća, pa je velika je i uloga Zavoda.

– Zahvaljujem Osječko-baranjskoj županiji i KBC-u na ovoj donaciji. Novi inkubator će nam pomoći da se popravi uspješnost u postupcima koja je sada veća nego kada smo počeli raditi potpomognutu oplodnju. Krajem 90-ih godina krenuli smo u intenzivniji razvoj, a od 2016. godine traje novi ciklus investiranja u ljude, prostor i opremu bez koje se ne može puno napraviti – rekao je dr. Popović.

Zamjenik župana Goran Ivanović naglasio je da nova donacija predstavlja nastavak kontinuiranog ulaganja u Klinički bolnički centar Osijek te da će u skladu s mogućnostima Osječko-baranjska županija i dalje pomagati i poticati projekte, rad i razvoj KBC-a.

Zavod za humanu reprodukciju i medicinski potpomognutu oplodnju – koji djeluje pri Klinici za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Osijek – uputio je zamolbu Osječko-baranjskoj županiji za sufinanciranjem nabave nove opreme kao zamjene za postojeću dotrajalu opremu. Župan Ivan Anušić potom je odobrio sufinanciranje u iznosu od 57.930,58 kuna za nabavku stolnog inkubatora i aspiratora. Ukupna vrijednost nabavljene opreme je 115.861,15 kuna, pa je ostatak sredstava podmiren iz drugih donacija.