Nova oprema za sve domove zdravlja

Ugovore o nabavi medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme ukupne vrijednosti 2.637.117,50 kuna danas (21. kolovoza 2019. godine) potpisao je župan Ivan Anušić s predstavnicima četiri tvrtke dobavljača. Oprema je namijenjena za domove zdravlja u Osijeku, Našicama, Đakovu, Donjem Miholjcu, Belom Manastiru i Valpovu. Ovaj postupak se provodi u okviru projekta „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ kojim se želi postići kvalitetnija zdravstvena zaštita u udaljenijim područjima županije te ujedno smanjiti broj upućivanja pružatelja primarne zdravstvene zaštite s tih područja u bolnice u Osijeku i Našicama za najmanje 15 posto. Ujedno će se poboljšati uvjeti za potrebe pružatelja primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja i kod koncesionara primarne zdravstvene zaštite s područja Osječko-baranjske županije, i to ulaganjem i u opremu i u infrastrukturu. Projekt se provodi od 1. prosinca 2017., traje do 1. lipnja 2020. godine, a njegova ukupna vrijednost je 23.899.295,09 kuna, s time da su 85 posto bespovratna sredstava Europske unije, dok ostatak sufinanciraju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te Osječko-baranjska županija.

– Od ukupne vrijednosti Projekta do sada smo ugovorili radove i nabavu opreme u vrijednosti 16 milijuna kuna, a današnjim potpisivanjem ugovora nastavljamo njegovu realizaciju. Uz projektom predviđenih 1,4 milijun kuna, Osječko-baranjska županija je iz vlastitog proračuna angažirala dodatnih 1,6 milijun kuna za opremanje domova zdravlja – rekao je župan Ivan Anušić te dodao da je, između ostalih, danas ugovorena i nabava opreme za djelatnosti fizikalne medicine i rehabilitacije u Belom Manastiru, pa se otvaranje zgrade može uskoro očekivati.

Naglasio je kako je Osječko-baranjska županija nedavno donijela odluku kojom poslovne prostore za liječničke ambulante i ordinacije u ruralnom području dodjeljuje gotovo besplatno (za 1 kunu), čime se želi potaknuti liječnike na taj iskorak.

Pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Osječko-baranjske županije Nataša Tramišak istaknula je da su do sada ugovoreni radovi u vrijednosti više od 6 milijuna kuna. Tako su u tijeku radovi na prenamjeni bivšeg rodilišta u Đakovu u ordinacije opće medicine, koji će biti završeni do kraja kolovoza, a vrijedni su 3,2 milijuna kuna. U okviru Doma zdravlja Osijek radi se na poboljšanju pristupačnosti objekata osobama s invaliditetom, i to na ambulantama u Retfali, Jugu 2 i Čepinu (radovi su vrijedni 2,5 milijuna kuna), a radovi traju i u Domu zdravlja Donji Miholjac koji će do kraja godine dobiti rengden.

– Uz navedene radove, Projekt „Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele Osječko-baranjske županije“ sadrži nabavu medicinsko-tehničke i dijagnostičko-terapijske opreme u vrijednosti 13 milijuna kuna. Do sada je ugovorena nabava u vrijednosti 10 milijuna kuna, a isporučena je oprema u vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Kroz ovaj Projekt novu opremu dobit će ukupno 104 liječnika, od kojih 84 djeluje pod domovima zdravlja, a 20 su liječnici koncesionari. Do završetka Projekta bit će ugovoren i isporučen i ostatak opreme za domove zdravlja – kazala je pročelnica Tramišak.